nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

V KS Ivan Keše predsednica ostaja

Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Ivan Keše v trboveljski občini.

Krajevno skupnost Ivan Keše bo v mandatu 2022 do 2026 vodila predsednica Anica Sotlar, člani sveta KS pa so še Maja Krajnik, Iztok Bizjak, Mirza Ribič, Rebeka Fakin, Sara Sotlar in Mitja Vozel.

Krajevna skupnost Ivan Keše zajema naselja Kešetovo, Dom in vrt, Pod gozdom, Vreskovo in Sallaumines. Skoznjo ob glavni cesti teče potok Trboveljščica.

Ena od ulic v KS Ivan Keše nosi prav posebno ime. Beseda Sallaumines morda slovenskim ušesom zveni tuje in tako tudi je. Ulica je namreč poimenovana po francoskem mestu, s katerim je Občina Trbovlje že približno pol stoletja pobratena. V mestu Sallaumines v Franciji stoji ulica Rue de Terbolie, ki se imenuje po Trbovljah in šolarji iz teh dveh mest se med seboj pogosto obiskujejo v okviru izmenjav. Sallaumines je največje stanovanjsko naselje v Trbovljah, v katerem živi med 1500 in 2000 prebivalcev.

Naselje Dom in vrt stoji ob glavni cesti skozi Trbovlje in se razteza do letnega kopališča Trbovlje, ki ga poleti obiskujejo kopalci iz vsega Zasavja. Med ljudmi je že desetletja kopališče znano kot Kopalnica. »Grem v Kopalnico,« je za prišleke v Trbovljah prav takšna enigma kot vprašanje: »Boš jedel škrince?« Tudi  kopališče je del krajevne skupnosti Ivan Keše, saj stoji na ulici Sallaumines. Na križišču Sallauminesa in Obrtniške ceste stoji ena najstarejših stavb na Sallauminesu, vsem krajanom dobro poznana okrogla hiša, ki je slavna prav zaradi svoje oblike, zaradi katere v očeh mimoidočih le stežka ostane neopažena.

Krajani so zgornjemu delu Vreskovega, od hišne številke 45 do 53, nadeli zlovešč naziv – Dachau. To ime se je naselja prijelo že takoj po gradnji in se uporablja še danes, verjetno zaradi videza hišk, ki naj bi bile podobne barakam v tem znanem koncentracijskem taborišču.

MD in MD

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor