Bojan Šmic je v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje 15. februarja predstavil uporabo CBS konopljine smole. Povedal je, da so ljudje uporabljali konopljo že pet tisoč let za različne namene. V Avstroogrski so leta 1780 imeli uzakonjeno, da mora imeti vsako večje gospodarstvo zasajeno hruško tepko in hektar konoplje. V Sloveniji so leta 1998 zaprli zadnjo konopljarno v Brežicah, kjer so izdelovali vrvi.
Uporaba konoplje v zdravstvu ima dolgo tradicijo in je bila v dvajsetem stoletju prekinjena, ker so jo prepovedali zaradi stigmatizacije. Danes si prizadevajo, da ponovno dobi svoje mesto, ki ji pripada. V ta namen se izvajajo številne raziskave, ki potrjujejo njeno učinkovitost. Izkazalo se je, da pozitivno vpliva na delovanje možganov, vzdiguje avtoimuniteto, zdravi vnetja, nevrogenerativne in nevropsihične bolezni, pomaga lajšati kronične bolečine, učinkuje pri metabolnih motnjah … Njeni neželeni učinki so zanemarljivi v primerjavi z učinki zdravil.

Konoplja vsebuje THC, ki je kot dirkalni konj, in CBD, ki je kot njegov džokej. Šmic je opozoril, da je vedno treba preveriti poreklo in to, ali je konopljo testirala Agencija za javno zdravstvo.

Z enakimi ali podobnimi problemi, ko še ni ustrezne zakonodaje za proizvodnjo industrijske konoplje, ki ne vsebuje visokega deleža THC, se ukvarjajo v številnih državah. Stvar politike je, ali bo uzakonila uporabo konoplje v zdravilne namene. Ob tem se ne sme zanemariti dejstva, da se lahko s preveliko dozo olja ali smole ne dosežejo pričakovani rezultati, zato je potrebno doziranje znižati.

Danes se pojavljajo na tržišču različni konopljini izdelki za zdravstvene namene v obliki olja ali smole. Na žalost zdravstvo še ni vpeljalo v svoje zdravljenje te naravne snovi, ki ima toliko pozitivnih učinkov, je svoje predavanje sklenil Šmic.

Irena Vozelj

Prejšnji članekSprememba odloka zaradi razpisa
Naslednji članekMorje tudi za socialno šibke