Zasavske občine staršem novorojenčkov poklonijo darila, s katerimi svojim novorojenim občanom zaželijo dobrodošlico. Mnogim staršem na tak način pomagajo tudi pri nakupu otroške opreme ali jim vsaj malo olajšajo začetne stroške.

Občina Hrastnik ob rojstvu otroka staršem namenja 150 € pomoči, so nam pojasnili. Vloge morajo biti oddane najkasneje šest mesecev po rojstvu otroka. Pomoč bi prejel tudi posvojen otrok, vendar, kot pravijo, do sedaj še niso imeli tega primera. V letu 2019 so pomoči skupno namenili 11.250 €, enak znesek je tudi v proračunu za letos.

V Trbovljah staršem novorojenčkov pripravijo darila, za katera nameravajo v letošnjem letu odšteti 8500 evrov, enako kot lani. Vsak novorojenček prejme škatlo, ki so jo poimenovali Moja prva škatlica spominov. V njej so pripomočki za lažji začetek ob prihodu novega družinskega člana: pralna plenička in brisačka, koledar in bon za trgovino Pikapolonica v vrednosti 30 evrov. Otroka ob rojstvu brezplačno vpišejo v mladinski oddelek trboveljske knjižnice in priložijo bon za bon za enoletno brezplačno podaljšanje članarine ali vpis za enega izmed staršev. Škatlo starši prejmejo tudi ob posvojitvi dojenčka.

Sistem obdarovanja v Trbovljah je po novem nekoliko drugačen. Ob odhodu iz porodnišnice starši prejmejo vlogo za uveljavitev enkratne pomoči ob rojstvu novorojenčka in soglasje za obdelavo osebnih podatkov, ki ju pošljejo na občino in potem na podlagi tega prejmejo škatlico spominov.

V Zagorju ob Savi lahko starši novorojenčkov uveljavljajo pravico do izplačila enkratne pomoči ob rojstvu novorojenca. Ta znaša 292 €. Starši prejmejo tudi čestitko župana in brisačko.

Pravico do enkratne pomoči pa imajo tudi posvojeni otroci, če je vsaj eden od posvojiteljev državljan Slovenije in ima v Zagorju stalno prebivališče najmanj eno leto pred posvojitvijo otroka, če otrok ob tem ni starejši od treh let in ima stalno prebivališče v Zagorju.

MD

Foto: arhiv Občine Trbovlje