sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

V Hrastniku blažijo posledice epidemije

V Hrastniku je stanje okrog koronavirusa še vedno kritično. Popoldan obisk ministra Tomaža Gantarja in Janeza Ciglerja Kralja. Župan Marko Funkl je opozoril direktorja NIJZ Milana Kreka, da ne gre kar nekritično spuščati v medije razmišljanja o izolaciji občine, ki ni usklajena z vodstvom občine.

Okuženi

Ponovimo: v hrastniškem Domu starejših je trenutno okuženih 38 oseb, 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih. Število okuženih izven doma ostaja pri številki 20 in se že vse od ponedeljka, 20. julija, ni spremenilo. Skupno število aktivno okuženih oseb s koronavirusom v Hrastniku je 59 oseb.

 

Obisk ministrov

Danes v popoldanskih urah v Hrastnik prihajata minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Uradni dopis Kreku

Župan Občine Hrastnik Marko Funkl je na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka naslovil dopis zaradi izjav za medije o izolaciji Hrastnika. Po mnenju vodstva Občine gre za pretiran ukrep, saj med občani že vse od 20. julija ni bilo novih primerov okužb. »O tem, da NIJZ razmišlja o tovrstnem ukrepu, Občina ni bila obveščena, niti vprašana za mnenje, informacijo smo tako izvedeli iz medijev,« pravi Funkl. V sporočilu je med drugim zapisal: »Občina je uvedla niz ukrepov za zajezitev okužb v sami občini in ob tem pričakujemo, da bi bili v primeru razmišljanja o izolaciji vsaj vključeni v ta razmislek in bomo o kakršnihkoli odločitvah, ki se tičejo občank in občanov občine Hrastnik, obveščeni pred mediji. Zavedati se moramo, da vsaka takšna izjava sproži številna vprašanja pri občanih, ki se po odgovore obrnejo na Občino Hrastnik. Številni zaskrbljeni klici zdravih občank in občanov ter ljudi iz gospodarstva glede organizacije delovnih procesov v gospodarstvu v primeru izolacije so resne zadeve, s katerimi se je potrebno resno in odgovorno tudi spopasti. Predvsem pa pri sprejemanju odločitev vključiti tudi ostale deležnike in vzpostaviti ustrezno komunikacijo.«

Štirje niso upoštevali karantene

Zdravstveni inšpektorat RS OE Celje in Dravograd sta včeraj na območju Hrastnika preverili 26 oseb, ki jim je bila odrejena karantena, izdana na podlagi kontaktov. Štiri osebe niso bile na naslovu, navedenem v odločbi. Danes bodo preverjene ponovno.

V Hrastniku je po včerajšnjih podatkih trenutno aktivnih 44 karantenskih odločb, izdanih na mail in na podlagi kontaktov. Vse odrejene karantene so bile s strani inšpektorata preverjene, nekatere tudi večkrat. Ugotavljajo, da občani upoštevajo odrejene ukrepe, razen že omenjenih štirih oseb.

Danes izvrševanje karanten preverjajo z akcijskim nadzorom s policisti. Opravljajo ponovne kontrole že preverjenih karanten in po današnjih podatkih od MZ novo izdanih odločb. Tudi sicer vsak dan preverijo vse na novo izdane odločbe. Poostren nadzor opravljajo tudi v gostinskih lokalih, kjer preverjajo upoštevanje navodil NIJZ.

Kadrovska pomoč

V Domu starejših Hrastnik bodo lahko zdravstveni delavci vsaj malo zadihali. Ekipi zaposlenih se pridružuje 5 delavk in delavcev, medicinske sestre in tehniki iz domov starejših iz Ljutomera, Metlike in Loke pri Zidanem Mostu ter iz Zdravstvenega doma Hrastnik. Dom bi za obvladovanje situacije potreboval še vsaj deset dodatnih strokovnih delavcev.

Savus

Foto: arhiv Savus

Previous article
Next article

Isti avtor