»Pripravili smo tri delavnice,« je povedal Drago Kopušar, direktor zavoda. »V prvi so učenci reševali vprašanja s pomočjo kviza, ki ga je vodila Andreja Kurbus, Ani Draksler in Elči Planincsta zamesili kruh,v tretji skupini pod vodstvom Jasne Kosm Rižner pa so se ukvarjali z ugankami s pojmi na današnjo temo.«
Najbolj živahno je bilo pri kruhu, saj so lahko učenci in stanovalci doma spremljali celoten postopek. Obe gostji sta zamesili tri četrt bele in četrtino ržene moke. »Naše mame so zamesile kruh in ga nesle v pekarno, kjer so ga spekli, če doma ni bilo kmečke peči,« sta se spominjali. Vida Kališnik, ki preživlja v domu že osmo leto, pa je dejala, da so imeli v koloniji svojo peč, ki so jo uporabljale bližnje gospodinje. »Drva pa so pripravljali moški,« je rekla. »Rada bi šla enkrat pogledat, če peč še stoji. Tudi speči bi ga še vedno znala.« Na slovensko, doma pridelano hrano, prisega tudi župan Hrastnika Miran Jerič, ki je prišel pogledat dogajanje.
Obiskovalce je razveselila tudi stanovalka doma Majda Velej, ki jevsakega posebej razveselila z glinasto broško v obliki jabolka. »Sadje spada k zdravi prehrani,« meni. Na koncu so v domu postregli z mini sendviči, ki so vsebovali kos domače jetrnice, in seveda s sladkim pecivom.
Fanči Moljk