V Novi galeriji Delavskega doma Trbovlje so odprli stalno novomedijsko razstavo. Razstava Novomedijski kosi predstavlja filozofijo društva Trbovlje novomedijsko mesto (TNM) in vseh vpletenih. Nosilca projekta sta Delavski dom Trbovlje in društvo TNM.

Trenutno so v Novi galeriji DDT razstavljeni projekti Hodi brez meja, Transballance in Življenje v nubskih gorah 360°.

Hodi brez meja je simulacija, ki s pomočjo VR dimenzije gledalcu predstavi resnične težave oseb na invalidskem vozičku pri gibanju in v komunikaciji z okoljem. Projekt je zasnoval Amar Ferizović, ki je tudi avtor ideje.

 

 

Transballance je virtualna umetniška produkcija, ki z vpeljavo interaktivnosti definira začetek novega stoletja vizualne umetnosti. Projekt Transballance (Hommage to Francis Bacon) se ukvarja s pet stoletij starim kanonom portretne podobe na sodoben način, z vpeljavo digitalne manipulacije. Zasnova in ideja sta delo dr. Maše Jazbec.

Življenje v Nubskih gorah 360° gledalca preko 360°-stopinjskih videoposnetkov ponese v sredino bogatega kulturnega življenja staroselcev Nubskih gora, izraženega v igranju, petju in plesu. Posnetki nudijo vpogled v njihov prvobitni način življenja kot redko alternativo modernim kapitalističnim družbam, zato so pomembni na umetniškem, antropološkem, zgodovinskem in aktivističnem področju. Ideja in zasnova sta delo dr. Maše Jazbec in Tanje Hanžič. Posnetke sta pripravila Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar.

Stalna razstava bo del ponudbe produktov kulturnega turizma, ki so vpeti v DDT (Virtualni muzej rudarstva 4. dritl, Pobeg iz rudnika). V prihodnosti jo bodo še dopolnjevali in nadgrajevali. Razstava je na ogled po predhodnem dogovoru.

Savus

Foto: arhiv DDT