četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Uvertura na festivalu Ursus

Umetniški vodja festivala Ursus, ki poteka na domačiji Medved na Podkumu v občini Zagorje, Marko Zupan, je tudi letos pripravil zanimiv program festivalskih koncertov. Odprl ga bo kar sam v družbi z vrhunsko britansko violončelistko Natalie Clein.

Vrhunski izvajalci bodo z raznolikim program tudi letos zazveneli pod krošnjami macesnov ali pa na prenovljenem, v muzej urejenem skednju Domačije Medved v Podkumu. Koncerti bodo potekali ob upoštevanju vseh predpisov socialnega distanciranja.

Prvi koncert bo prost. Prost vstopnine in prost, kar se tiče programa. K običajnemu programu so ga dodali kot priboljšek kar na začetku festivala. Uvodni koncert, imenovan Uvertura, bodo pripravili v torek, 14. julija, ob 18. uri. Nastopila bosta violončelistka Natalie Clein in flavtist Marko Zupan. Število udeležencev je omejeno, zato so potrebne rezervacije na: info@festivalursus.com.

Prireditev bo potekala v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (medosebna razdalja 1,5 metra, uporaba razkužila pred in po prireditvi, uporaba maske …). V primeru dobrega vremena bo koncert na prostem.

Violončelistka Natalie Clein

Britanska violončelistka Natalie Clein je že pri šestnajstih letih zbudila pozornost širše glasbene javnosti, ko jo je BBC imenoval za mlado glasbenico leta, istega leta pa je zmagala tudi na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov. Prejela je štipendijo kraljice Elizabete za izobraževanje na londonskem Kraljevem glasbenem kolidžu, študij pa končala v razredu slovitega Heinricha Schiffa na Dunaju.

Kot solistka koncertira po vsem svetu s simfoničnimi orkestri, kot so Philharmonia, BBC, Hallé, Bournemouth, Birmingham, Montreal in Filarmónica de Buenos Aires pod taktirko priznanih dirigentov (med njimi so sir Roger Norrington, sir Mark Elder, Leonard Slatkin, Stéphane Deneve idr.). Posnela je več CD plošč za založniške hiše, kot sta Hyperion, EMI in Ohems. Med leti 2015 in 2019 je bila rezidenčna umetnica na Univerzi v Oxfordu, kjer je bila odgovorna za programsko vodenje koncertne dejavnosti, razvoj umetniških projektov in uvedbo novih modelov poučevanja. Je tudi profesorica na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu in Akademiji za glasbo v Rostocku. Umetniško vodi festival komorne glasbe v Purbecku, Dorset.

Flavtist Marko Zupan

Flavtist Marko Zupan ima pestro mednarodno kariero kot solist, komorni partner, orkestrski glasbenik, improvizator, aranžer in profesor. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Parizu in na Mozarteumu v Salzburgu. Med študijem je postal nagrajenec več slovenskih državnih tekmovanjih kot tudi mednarodnih glasbenih tekmovanj v Trstu (2000, Italija), Picardieju (2004, Francija), Beogradu (2005, Srbija) in Braunschweigu (2011, Nemčija).

Kot solo flavtist je nastopal z orkestri kot so Berliner Symphoniker, Filharmonia Sudecka, Philharmonisches Orchestre des Staatstheaters Cottbus, Evian Festival Orchestra, Mozart Sinfonietta Salzburg, Neues Kammerorchester Potsdam, Philharmonie der Nationen in drugi.

Od leta 2010 je poučuje na Akademiji za glasbo v Splitu, Hrvaška. Kot del svojih pedagoških dejavnosti vodi tečaje flavte po Hrvaški, Bosni, Sloveniji in tudi na Japonskem. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal na številnih festivalih. Koncertne dejavnosti ga vodijo po vsej Evropi, ZDA, Japonski, Kitajski, Južni Koreji, Vietnamu in Alžiriji.

Objavil je več zgoščenk s Triom Susak (flavta, saksofon, klavir), s flavtistom Borisom Bizjakom in pianistko Yoko Misumi z glasbo za dve flavti in klavir, posnet za londonski Hedone Records. Pred kratkim je posnel dve zgoščenki nemške romantične glasbe za flavto in klavir s svojo dolgoletno pianistko Minko Popović Ganev, kot tudi zgoščenko v živo s koncerta improvizacije s pianistko Tino Mauko in harmonikarjem Juretom Torijem.

Je umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala Ursus v Sloveniji.

Savus

Foto: arhiv Savus

Previous article
Next article

Isti avtor