sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Festival flavtistov uspel

V dveh dneh se je v okviru festivala predstavilo 20 vrhunskih domačih in tujih umetnikov, med njimi János Bálint, Robert Aitken, Paolo Taballione, Wissam Boustany, Jan Ostrý, Alja Velkaverh, Tinkara Kovač in zagrebški ansambel flavt. V sklopu festivala so potekale tudi javne učne ure gostujočih umetnikov – flavtistov, delavnice ter prodajna razstava inštrumentov ter notnega gradiva domačih in tujih razstavljavcev. Namen festivala vsa leta ostaja enak: mlajših generacijam flavtistov predstaviti, kaj vse lahko v profesionalnem razvoju ali ljubiteljskem doseže kakovostno izšolan glasbenik. To jim predstavijo vrhunski glasbeniki z vsega sveta, ki jih navdihujejo s svojo zgodbo in jim predstavijo tudi glasbo dežele, iz katere prihajajo.
Umetniški vodja festivala je solo flavtist in redni prof. na Akademiji za glasbo v Ljubljani Matej Zupan, organizacijsko pa ga vodi ravnateljica Glasbene šole Zagorje Metka Podpečan. Ta je po zaključku letošnjega Festivala povedala: »Festival je tudi tokrat v celoti izpolnil naša pričakovanja. Izjemno zadovoljni udeleženci in navdušeni izvajalci so najlepši dokaz, da  smo dobro opravili svoje delo. Minuli vikend je Zagorje postalo svetovno flavtistično središče, saj je na festivalu nastopilo kar 10 vrhunskih svetovnih flavtistov. Kljub njihovi umetniški veličini in dejstvu, da koncertirajo skoraj po vseh svetovnih prestolnicah,  jih naše lepo mesto, neokrnjena narava ter prijaznost in iskrenost ljudi vedno znova popolnoma osvoji. Odlična ekipa sodelavcev je zopet dokazala, da se z dobro voljo in povezanostjo lahko doseže in preseže vse. Upam, da bo tako tudi na 12. Festivalu flavtistov Slovenije leta 2018.«

Na festivalu so se v dvajsetih letih predstavili skoraj vsi vodilni svetovni flavtisti, na čelu z legendarnim irskim flavtistom Sirom Jamesom Galwayem, pa tudi vsi izjemni slovenski flavtisti, od vrhunske umetnice  Irene Grafenauer do mlade  Eve Nine Kozmus.

ZT

Foto: arhiv Glasbene šole Zagorje

Isti avtor