»Senat Ustavnega sodišča je Občino Zagorje ob Savi obvestil, da je sprejel v obravnavo ustavno pritožbo, ki jo je v zvezi z zahtevo za odstranitev kipa dr. Janeza Drnovška in razveljavitvijo poimenovanja mestnega parka v Zagorju po dr. Janezu Drnovšku vložil Jaša Drnovšek,« je v obvestilo za javnost danes zapisala Občina Zagorje ob Savi. 

Ustavna pritožba se nanaša na sodbo Vrhovnega sodišča iz leta 2015 in sodbo Višjega sodišča v Ljubljani iz leta 2012, ki sta odločili, da sta postavitev kipa dr. Janeza Drnovška in poimenovanje parka po njem v javnem interesu ohranjanja spomina na državnika, ki je pozitivno zaznamoval zgodovino države. Kot v obvestilu za javnost še navajajo na Občini Zagorje, je izkazovanje javnega interesa tudi v tem, da sta kip in poimenovanje parka v občini, kjer se je dr. Janez Drnovšek rodil, in kjer se je v žalno knjigo vpisalo 5.000 ljudi. 

Ustavno sodišče bo v obravnavi presojalo, ali so bile z izpodbijanima sodnima odločbama kršene pritožnikove človekove pravice oziroma temeljne svoboščine. Senat Ustavnega sodišča je Občino Zagorje ob Savi pozval, naj se izreče o ustavni pritožbi, Občina Zagorje ob Savi pa bo to, še piše v obvestilu za javnost, v določenem roku tudi storila.

ZT

Prejšnji članekPrimož P. Ram Siter: »Mi smo rdečo zvezdo vzeli za navdih v boju proti družbenim krivicam.«
Naslednji članekKS Turje-Gore