Dijaki programov trgovec, ekonomski tehnik in zdravstvena nega na Srednji šoli Zagorje so se z dvema profesoricama 1. septembra odpravili na 18-dnevno praktično usposabljanje z delom (PUD) v okviru programa Erasmus+ v Malago. Skupno je znanje v Španiji nabiralo 16 zagorskih dijakov.

Trgovci so opravljali PUD v izposojevalnici koles in električnih skirojev, v trgovini s čevlji, z oblačili in v samopostrežni trgovini z velikim skladiščem. Dijakinje programa ekonomski tehnik so urile svoje veščine v nepremičninski agenciji, v pisarni avtomehanične delavnice in v centru za poštne pakete. Zdravstveniki pa so delali v domovih za starejše. Delodajalci so bili nad znanjem in poklicnimi kompetencami navdušeni, zato so dodelili vsem udeležencem najvišje ocene, hkrati pa so nekateri ponudili dijakom, da jih zaposlijo takoj ali v prihodnosti, če se bodo tako odločili sami.

V prostem času so organizirali tri ekskurzije: v Gibraltar, kjer so dijaki uživali v druženju z opicami in bogati zgodovini mesta, v Sevillo in v Malago, kjer so si ogledali amfiteater na prostem, spoznali življenje najbolj znanega prebivalca Malage Pabla Picassa in uživali v turističnem utripu tega obmorskega kraja. Dijaki so prosti čas namenili medsebojnemu druženju, spoznavanju okolice, kopanju v toplem morju in sončenju.

Srednja šola Zagorje je ena redkih šol v slovenskem merilu, ki PUD omogoča dijakom vseh programov, ki jih šola nudi. V oktobru se bodo ekonomski tehniki in gastronomi usposabljali na tenerifih.

Maruša Kolar

Foto: arhiv SŠ Zagorje