V družbi Elektro Ljubljana so na letni novinarski konferenci v Stari mestni elektrarni 17. junija predstavili rezultate poslovanja v letu 2020. Leto, ki je minilo v posebnih razmerah, so zaključili z dobičkom v višini 11,3 milijona evrov.

V Elektru Ljubljana, ki »pokriva« tudi zasavske občine, so v lanskem letu prenovili distribucijski center vodenja, v letošnjem letu pa bodo zaključili z uvedbo novega sistema za upravljanje omrežja. V največji mreži polnilnic za električna vozila Gremo na elektriko so tudi v lanskem letu beležili rast uporabe.

Epidemija in poslovanje

Predsednik uprave Andrej Ribič je z rezultati zadovoljen. Predstavil je vpliv epidemije na poslovanje. Svoje delo so prilagodili novim razmeram in zagotovili nemoteno delovanje elektroenergetskega sistema. »Hitreje smo digitalizirali procese v podjetju, uvedli pa smo tudi nove oblike dela. Ključne operativne kadre v distribucijskih centrih vodenja smo razporedili v ločene skupine in na različne lokacije, da je bilo tveganje za okužbo minimalno,« je dejal Ribič.

Izvršni direktor finančno-računovodskih storitev Marjan Ravnikar je izpostavil vpliv nove metodologije za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje, na podlagi katerega se zmanjšuje donos. »Čisti poslovni izid je bil zaradi tega manjši s primerljivim v preteklem letu in je znašal 11,3 milijona evrov.«

Naložbe

Naložbena dejavnost je bila nekoliko manjša od načrtovane. Zanjo so namenili 35,8 milijona evrov. Med naložbami so bile pomembnejše vključitev RTP 110 kV Ivančna Gorica in priključnega daljnovoda 2 x 110 kV Grosuplje–Ivančna Gorica na odseku Ivančna Gorica–Trebnje, zahtevna rekonstrukcija RTP 110/20 kV Kamnik, pri kateri so izvedli prvi dve fazi, ter zaključek gradbenih del na RTP 110/20 kV Dobruška vas in začetek gradnje nadomestne RTP 110/20 kV Vodenska.

Nov sistem upravljanja

Posebno so v Elektru Ljubljana zadovoljni z uvedbo novega sistema SCADA/ADMS, pri tem so prenovili tudi prostore distribucijskega centra vodenja. Nov sistem je velik korak k še bolj zanesljivemu upravljanju distribucijskega omrežja, omogoča napredne funkcije vodenja in razvoj novih storitev za uporabnike. V nov, napredni merilni sistem je bilo konec leta 2020 vključenih že več kot 232.000 (69 %) uporabnikov distribucijskega sistema na območju Elektra Ljubljana, kar jih med slovenskimi elektrodistributerji uvršča v vrh nameščenih naprednih merilnih naprav.

Obnovljivi viri

Svetovalec uprave dr. Jurij Curk je izpostavil problematiko povečanega obsega zahtev za priključitev obnovljivih virov na distribucijsko omrežje ob zapletenih in zahtevnih formalnih in tehničnih postopkih za njihovo priključevanje.

Področje e-mobilnosti, ki ga sooblikujemo z največjim slovenskim sistemom polnilne infrastrukture Gremo na elektriko, je leta 2020 kljub krizi zaradi covida-19 dobilo popolnoma nov zagon.

Leti, leti štorklja

V podjetju nadaljujejo tudi s projektom Leti, leti štorklja, ki so ga začeli leta 2019. »Spremljanje štorkelj preko zaslona nas je na začetku navdajalo z občutkom lahkotnosti tega potovanja, a smo ob spremljanju različnih usod spoznali, da je selitev najbolj nevarno obdobje v njihovem življenju. Tako so štiri od petih opremljenih štorkelj žal nesrečno končale, smo pa za skoraj vse ugotovili vzrok nesreče. Še vedno pa spremljamo potovanje štorklje Bele, ki se po dveh letih in več kot 33.000 prepotovanih kilometrih trenutno nahaja v bližini Kaira,” je povedala vodja Službe za korporativno komuniciranje Kristina Sever.

Savus

Foto: Elektro Ljubljana


 

Prejšnji članekMuzejska noč v Trbovljah
Naslednji članekPrevrnjen tovornjak v Zagorju