Na domačiji Medved na Podkumu letos pripravljajo že šesti mednarodni glasbeni festival Ursus. Festival sestavljajo trije tematski petkovi večeri, ki bodo postregli s priznanimi glasbenimi izvajalci z vsega sveta.

Prvi petek, 5. julija, bo jazzovsko obarvan. Nastopil bo francoski jazz pianist in skladatelj Claude Bolling, spremljali ga bodo Marko Zupan na flavti, Goran Cetinić Koća na kitari, Tonči Tranfić na klavirju, Piero Malkoč na kontrabasu in Boris Žuvela na bobnih. Marko Zupan je tudi umetniški vodja festivala Ursus. 12. julij bo prinesel Jukstapozicijo v izvedbi violinistke Božene Angelove in violončelista Gregorja Feleta, ki bosta izvajala skladbe baročnih ter modernejših skladateljev. Na večeru Okusov baroka, 6. septembra, bosta nastopila Giorgio Matteoli na blokflavti in Luca Ambrosio na čembalu.

»Letošnji Ursus bo festival nasprotij in povezovanj. Trije koncerti, kjer se bo sodobnost povezala z preteklostjo. Nasprotja so konec koncev le navidezna, glasbeni stili samo pesek v oči, ki skrije bistvo. Še posebno sta si blizu baročna glasba in jazz: improvizacija, walking bass/basso continuo, izmenjujoči se solistični in tutti deli … so samo glasbene sorodnosti. Uživanje v muziciranju je sorodno vsem,« je na spletni strani festivala zapisal umetniški vodja Marko Zupan.

Savus

Foto: arhiv festivala Ursus