Kar 25 dni in več kot 1.000 ur prostovoljnega dela požrtvovalnih markacistov je bilo potrebnih, da je Rečiška planinska krožna pot, letošnja zmagovalka akcije Naj planinska pot, dobila novo, varnejšo podobo. S tem se je zaključila jubilejna, že 10. sezona priljubljene ekološke akcije Očistimo naše gore, ki jo je zaznamoval tudi postopen umik podajalnikov z vrečkami, nameščenih na planinskih kočah.

Rečička pot zmagala

V Sloveniji imamo več kot 10 tisoč kilometrov planinskih poti. V akciji Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav, so že drugo leto zapored skupaj s Planinsko zvezo Slovenije iskali najlepšo po izboru planink in planincev. Tokrat na malce drugačen način. Planinska zveza Slovenije je namreč po posvetu s skrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja. Zmagovalko so tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore.

35 kilometrov dolga krožna pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja obkroži Rečiško dolino, ki nosi ime po potoku Rečica in je bila vse od 19. stoletja znana po rudarstvu. Markacisti Planinskega društvo Laško, ki skrbijo za naj planinsko pot, so že kmalu po razglasitvi zavihali rokave in se lotili dela.

20 dni samo za transport lesa

»Prvi izziv je bil nakup macesnovega lesa ustreznih dimenzij in kvalitete. Za vgradnjo in dolgotrajno obstojnost poti namreč ni ustrezen kar vsak les. Slednjega smo iz Logarske doline pripeljali pod pobočje Govškega Brda, nato pa se je že začel  najtežji del, to je transport materiala na traso poti, kjer je bilo potrebno do vrha premagati kar 260 višinskih metrov v dolžini več kot 1,3 km,« je zahtevno delo laških planincev orisal načelnik markacijskega odseka društva Jurij Videc.

20 dni po 5 ur

Za prenos lesa so zaradi službenih obveznosti markacistov in zahtevnega terena v povprečju porabili 5 ur dnevno v popoldanskem času oziroma skupaj kar 20 dni, da so ves potreben material pripeljali na pot. »Odseku poti, na katerem je bilo pred tem vgrajeno veliko stopnic in je že bil dodobra načet z erozijo, smo znižali naklon in dodali precej ključev, tako da bo pot odslej tudi prijaznejša in varnejša za vse uporabnike ter hkrati obstojnejša v smislu erozije,« je ureditve na Naj planinski poti opisal Videc.

Deloma po Zasavju

Letošnja Naj planinska pot (Rečiška planinska pot) obhodi deset vrhov: Govško Brdo, Zavrate, Babo, Ostri vrh, Kal, Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Tolsto in Malič. Večinoma poteka po občini Laško, deloma pa po občinah Hrastnik in Trbovlje. Za obnovo poti so porabili 12 kubičnih metrov lesa. Na trasi so vgradili tudi 712 metrov erozijskih zaščit ter 80 stopnic. Vsak dan obnove Rečiške planinske poti je bilo v povprečju aktivnih 7 markacistov PD Laško. Krožna pot je dolga 35 kilometrov, za obhod planinci v povprečju potrebujejo med 9 in 12 ur.

MP

Foto: arhiv PD Laško