6. aprila so v Zagorju pripravili že šesto spomladansko akcijo urejanja rudarskih spominskih obeležij in rudarske pohodne in učne poti.

Člani RMED Srečno Zagorje so se zbrali zjutraj pri Vašhavi in se razporedili v skupine. Urejali so portal Vinskega rova, okolico pred portaloma jame Podstrana, dostop in odvodnjavanje pri Aleksandrovem rovu v Toplicah, dostop do rova Orlek pri Evroparku, okolico Loškega rova in Zveznega prekopa ter lokomotive ob križišču pri Rudarskem muzeju v Kisovcu. Uredili so tudi pot po gozdu na rudarski pohodni in učni poti, očistili notranjost skladišča razstreliva ter prebarvali betonsko oblogo v notranjosti oljnega rova.

Akcija je trajala od 9 ure do 12.30, ko so jo zaključili s pravo knapovsko malico na prireditvenem prostoru pri skladišču goriv in maziv. Na akciji je sodelovalo približno 30 članov.

»Cilj našega društva je ohraniti še obstoječa rudarska obeležja in jih povezati v Rudarsko pohodno in učno pot, ki bo lahko dodatna turistična ponudba našega rudarskega Zagorja,« so povedali v društvu. Izvedbo akcije je finančno podprla tudi občina Zagorje ob Savi.

MMR

Foto: arhiv RMED Srečno Zagorje