ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Upokojenska Golgota

Objavljamo odprto pismo predsednici Republike Slovenije, ki ji ga je napisal Sony Globokar iz Zagorja.

100.000 umetno ustvarjenih upokojencev v času osamosvojitvenih procesov, za katere nikoli niso bili plačani prispevki ZPIZ-u  v višini aktuarskega izračuna. Seveda zaradi reševanja ekonomsko-politične situacije.

Obljuba države, da bo manjkajoča sredstva za pokojninsko blagajno krila iz proračuna. Zlorabe instituta čakanja na delo in to že od 2 – 5 let pred prvimi upokojitvenimi pogoji. Visoke odpravnine zlasti vodilnim delavcem in enormne nagrade v energetiki in še kje. Za piko na i pa še nerazumljena poteza vlade dr. Drnovška, katera je ZPIZ-ovi blagajni dokončno izkopala grob in sicer prepolovitev prispevkov delodajalcev in preusmeritev denarja v državni proračun z uvedbo davka na plače. Naslednja vlada je ta davek enostavno ukinila misleč, kako bo s tem spodbudila gospodarsko konjunkturo. Slednje pa se je edinole prelilo v žepe delodajalcev.

Upokojenci so bili žrtvovani in zdaj odvisni od dobre volje aktualnih vlad in državnega proračuna. Pa nihče za to ni odgovarjal, resnični vzroki se prikrivajo in sledi se brišejo. Ob pametni politiki vlade ni potrebna nobena pokojninska reforma, 40 let dela zadostuje in pokojnine se lahko uskladijo, celo pokojninska rezerva se lahko ustvari. Vrniti prispevke na prvotno stopnjo in denarja bo dovolj. Vlada Marjana Šarca je to zapisala, a nikoli udejanila, ustrašila se je delodajalcev.

Inflacija je 10 %, hrana se je podražila 20 %, pokojnine so se uskladile za 5,2 %. Kje je tu logika, ne vem?  Aktualna vlada molči, nojevsko tišči glavo v pesek. Minister Luka Mesec je neodziven. Čaka rebalans proračuna, potem bodo poletne počitnice, jeseni bomo čakali novo februarsko uskladitev pokojnin in tako v nedogled.

Pokojnine je potrebno uskladiti za najmanj 3,5 %. Potrebno je popraviti upokojitveni odmerni odstotek vsem upokojenim po ZPIZ-2 od  leta 2013 do vključno leta 2022 na 63,5 % oz. glede na doseženo pokojninsko dobo. Generalni direktor ZPIZ-a Marijan Papež vehementno izjavlja, da se to ne da izračunati. Minister Luka Mesec molči in vsi ostali tudi, krivic namreč ni bilo. To seveda sploh ne drži, gre namreč za petošolsko matematiko. Če se je gospodarska situacija v državi popravila in so se novo odmerjene pokojnine zvišale, je prav in pravično, da se zvišajo vsem, saj so se zaradi kriznih razmer stare, že odmerjene, znižale.

Baje da denarja zopet ni. Enormne plače v podjetjih v državni lasti. Poroštva in nagrade letijo v nebo. Potem za upokojence seveda ni.

V Ljubljani je 10.000 praznih stanovanj, v Mariboru še več. Kupljena so kot naložbe bogatih posameznikov in firm. Davek na nepremičnine je misija nemogoče. Vlada si ga enostavno ne upa udejaniti.

Vabimo tuje delavce, pa ne iz bivših republik nekdanje Jugoslavije, temveč iz Azije. V trenutku gospodarske krize bodo vsi na sociali. Poskušali bodo priti na zahod. Slovenija jim bo samo odskočna točka. Delavcev bi bilo dovolj, če bi bile plače boljše. Seveda tu mislim na domače delavce. Tako pa je lepše vedriti na socialni pomoči in še kakšno delo za črno zraven. Mesečni prihodek krepko presega minimalno zajamčeno plačo. Le kdo bi še delal? O pokojninah pa itak ne vemo, če takrat sploh še bodo.

Še nekaj! Dodatna pokojninska zavarovanja brez uskladitev rent so prevara par excellence. Bogatijo edino zavarovalnice. Tako nekako kot zdaj na vrat na nos ukinjajo dodatno zdravstveno zavarovanje v domeni zavarovalnic. Prav gotovo je, da je ZPIZ-ovo pokojninsko zavarovanje v teh turbulentnih časih edini garant varne starosti. Kot, da se ne da za nekaj procentov povečati pokojninske prispevke in bi vse delovalo kot je treba. Ampak zaslužkarji so že na delu. Sveto jim ni nič.

Sony Globokar

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor