Danes se bodo na pokopališču v Gaberskem v Trbovljah poslovili od Franje Šprogar, prve ženske na vodilnem položaju Občine Trbovlje, ki jo je kot predsednica skupščine občine vodila od 1986 do 1988. Umrla je 16. oktobra v Trbovljah.

Franja Šprogar se je kot Frančiška Hančič rodila 17. septembra 1931 v delavski družini v Gozdu nad Kamnikom.

Po končani osnovni šoli je v Kamniku obiskovala tri razrede gimnazije, zatem  se je vpisala na učiteljišče v Ljubljani, ki ga je leta 1953 končala z opravljeno diplomo. Prvo službeno mesto je opravljala v Globodolu (danes Občina Mirna peč), kjer je bila leta 1953 nameščena kot upraviteljica osnovne šole. Šest let kasneje je začela poučevati redni pouk na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta v Trbovljah, kamor se je preselila z možem Lugijem Šprogarjem.

Od leta 1961 do 1972 je poučevala na OŠ Tončke Čeč. Do leta 1986, ko je bila izvoljena v družbenopolitični zbor občine Trbovlje, prav tako pa tudi za predsednico občinske skupščine, je poučevala na OŠ Trbovlje. V tem obdobju je nadaljevala študij razrednega pouka na pedagoški akademiji v Ljubljani.

Med letoma 1986 in 1988 je bila predsednica skupščine Občine Trbovlje (danes bi bila to županja), hkrati tudi prva ženska na čelu Občine Trbovlje. V času njenega županovanja je bil odprt dializni oddelek trboveljske bolnice, zgrajenih več cest, potekala je 50. obletnica ustanovitve KPS, zgradili so več stanovanjskih blokov.

Po dvoletnem mandatu predsednice občinske skupnosti se je upokojila. Za svoje delo je bila nagrajena z republiškim odlikovanjem za delo, leta 1985 pa je prejela prvojunijsko nagrado Občine Trbovlje.

Umrla je 16. oktobra 2023 v Trbovljah.

MP

Foto: osebni arhiv


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekOsteporoza v Zagorju