sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Ulaga, Kaiser, Razpotnik

»Kaj je dandanes sploh kultura?« se je v svojem govoru na slavnostni proslaviob slovenskem kulturnem prazniku na odru hrastniškega delavskega doma vprašal predsednik Zveze kulturnih društev Hrastnik Jurij Bantan. In odgovoril z vprašanjem: »Ali še sledimo zgledom teh naših velikih mož ali pa capljamo za drugimi in poveličujemo vse kar ni naše?«

V izvedbi Slovenskega okteta zazveni naš blagozvočni jezik v vsej svoji polnosti in lepoti. Njegov nastop je bil razdeljen na dva dela. V prvem so zapeli pesmi: Zdravljica, Domovini, Rož, Podjuna, Zila; Po jezeru, Luna sijein kancono Vso srečo ti želim. V drugem delu pa so pevci Slovenskega okteta pogreli dušo in srce vsakega od poslušalcev v dvorani. Zapeli so pet pesmi :

Kaj b´jaz tebi dav, Pa se sliš, Venci veli, Nocoj, pa oh nocoj. Za konec so navdušili še z Ribniško. Publika jih je nagradila z navdušenim ploskanjem. Program je povezoval Jože Bovhan.

Osrednji del proslave je bil namenjen podelitvi priznanj 8. februar. Letos so to visoko priznanje dobili trije zaslužni kulturni delavci: Jerica Ulaga, Matej Kaiser in Uroš Razpotnik.

Jerica Ulaga je priznanje prejela za uspešno udejstvovanje na področju lutkarstva. Že kot osnovnošolka se je vključila v lutkarsko dejavnost v hrastniškem Konzumu, kjer jo je lutkarstvo povsem očaralo. Ko se je lutkarska dejavnost po tridesetletnem premoru ponovno obudila, se je z veseljem pridružila skupini lutkarjev. Bila je ena izmed pobudnikov ustanovitve društva in njegova prva predsednica, kar je ostala vse do danes. Pod njenim vodstvom društvo nadaljuje tradicijo knapovskih lutk – marionet. Na njeno pobudo so poleg klasičnih Grimmovih pravljic v svoj repertoar uvrstili tudi sodobnejše predstave, s katerimi razveseljujejo mlade in manj mlade obiskovalce.

Z mnogo volje in energije je v lanskem letu pripravljala prireditev ob 70-letnici začetkov lutkarstva v Hrastniku, kar ji je odlično uspelo. Poleg vodstvenih in organizacijskih zadev pa Jerica »posoja« glas različnim pravljičnim osebam: mami v Rdeči kapici, čarovnici v Janku in Metki, babici v Žogici Nogici, zvezdi v Zvezdici Zaspanki, … Z njeno pomočjo lesene lutke postanejo resnične osebe, ki gledalce vedno znova popeljejo v čarobno doživetje.

Matej Kaiser je priznanje prejel za dolgoletno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Kulturi se je zapisal že v osnovni šoli, kjer je sodeloval na različnih prireditvah, nato pa je kot dijak postal prvi predsednik Srednješolskega društva Trbovlje in deloval v gledališki, plesni in recitatorski sekciji. Bil je tudi član Gledališča Svoboda Center Trbovlje, kjer je odigral številne vloge, tudi glavne. Poleg gledališča ga je navduševalo petje in enajst let je prepeval v Moškem pevskem zboru Simon na Dolu pri Hrastniku. Petje je mnogokrat popestril z zvoki svoje kitare. Hrastničani ga poznajo tudi kot voditelja, povezovalca, napovedovalca in animatorja na številnih prireditvah, proslavah, koncertih in drugih dogodkih, kjer je s svojim žametnim glasom skoraj nepogrešljiv. Je tudi član društva Marionetno gledališče Jurček, kjer se ukvarja tudi z režijo. Zelo aktiven je v KS Steklarna, zato so mu zaupali funkcijo predsednika Komisije za kulturno in športno rekreativno dejavnost. Njegovo dolgoletno delovanje na kulturnem področju je zelo uspešno in prepoznavno.

Uroš Razpotnik je priznanje prejel za uspešno udejstvovanje na glasbenem področju. V Glasbeni šoli Hrastnik je začel igrati klarinet pri prvem učitelju Vanji Tomcu. Svoje znanje je nadgrajeval in se po končani nižji glasbeni šoli vpisal na takratno Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo, se izpopolnjeval v Švici in v tistem obdobju sodeloval z različnimi orkestri in dirigenti doma in v tujini. Leta 2003 se je pridružil Rudarski godbi Hrastnik, saj je vedno rad obiskoval koncerte in poslušal »pleharje« ter si želel, da nekoč sede v njihove vrste. Leta 2014 je prevzel umetniško vodenje Rudarske godbe Hrastnik in postal njen najmlajši dirigent. Pod njegovim vodstvom godba uspešno deluje. Zaveda se, da le kakovostno in vztrajno delo vodi do uspeha. Program, ki ga godbeniki izvajajo na koncertih, je zahteven, zato dodatne vaje pred prireditvami niso nič nenavadnega. Iz vsakega godbenika se trudi dobiti največ. Kot dirigent je zahteven, strog in natančen. Hkrati pa zna prisluhniti svojim godbenikom, se z njimi poveseliti in uživati.

MiP in TPK

Isti avtor