Kako narediti stres za zaveznika?
Mogoče vam bo na to vprašanje odgovorila Kelly McGonigal v enem izmed TED govorov na povezavi.

https://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend?language=sl#t-

Tehnike učenja, priprave na učenje so, predvidevam, jasne, zato bom pa predstavila nekatere zdravilne rastline in homeopatska zdravila, ki pomagajo pri povečanju kognitivnih sposobnosti  in /ali premagovanju stresa pri učenju ter pred izpiti. Seveda pa je potrebno imeti v mislih tudi druge tehnike sproščanja, kot so recimo športne aktivnosti, meditacija, druženje, komunikacija, izogibanje nepotrebnemu stresu, načrtovanje porabe časa. Potrebno si je vzeti tudi čas za zabavo, počitek in zdravo prehrano.

Zdravilne rastline  

Proti stresu se uporablja veliko število zdravilnih rastlin. Lahko se uporabljajo posamično, še pogosteje pa v kombinacijah. Učinek zdravilnih rastlin večinoma nastopi po štirinajstdnevnem jemanju. Uporaba omenjenih zdravil je varna z vidika odvisnosti in ob prekinitvi ne nastopi odtegnitveni sindrom. Velja pa splošno priporočilo, da zdravil rastlinskega izvora ne svetujemo otrokom pred 12. letom, nosečnicam in doječim mamicam.

baldrijanBaldrijan je edina rastlina s pomirjevalnim učinkom, katere učinki so dokazani s kliničnimi študijami. Kadar se baldrijanovi pripravki uporabljajo za lajšanje vznemirjenosti ali stresa, jih jemljemo največ  trikrat dnevno. Pri lajšanju motenj spanja pa zdravilo vzamemo pol ure pred odhodom v posteljo. Pri baldrijanu so neželeni učinki redki, najpogostejši so slabost in trebušni krči. Uporaba sočasno z drugimi pomirjevali lahko poveča njihov učinek, zato je dopustna izključno pod zdravniškim nadzorom. Zdravilo lahko povzroči zaspanost in zmanjša sposobnost upravljanja vozil in strojev. Če opazimo tak vpliv, ne smemo upravljati vozil in strojev.

Baldrijan za lajšanje simptomov stresa in odpravljanje nespečnosti lahko najdemo tudi v kombinacijah s hmeljem, pasijonko, meliso in meto.

Hmelj
Hmelj
Melisa
Melisa
Pasijonka
Pasijonka

Tudi oves in sivka se uporabljata za lajšanje simptomov stresa in odpravljanje nespečnosti. Sivko oz. njeno eterično olje lahko dodamo kopelim in tako dosežemo pomirjevalni učinek.

Rožni koren (Rhodiola rosea) je adaptogen s tradicionalno indikacijo: za začasno lajšanje simptomov stresa, kot sta utrujenost in občutek šibkosti. Povečuje umsko sposobnost, fizično kondicijo in odpornost proti boleznim. Adaptogeni so močni antioksidanti, poživljajo ali pomirjajo (odvisno od počutja), uravnavajo delovanje žlez z notranjim izločanjem, ščitijo srce pred preobremenitvijo in lajšajo obremenitve, povečajo pretok kisika v telesu in njegov izkoristek,spodbujajo delovanje prebavnega trakta, krepijo imunski sistem, ostrijo spomin, krepijo in povečajo pozornost …

Ašvaganda
Ašvaganda

Podobno delovanje ima tudi azijski ginseng (Panax ginseng), sibirski ginseng (Eleuterococcus senticosus), ameriški ginseng (Panax quinquefolius), ašvaganda (Withania somnifera) in drugi adaptogeni. Kliničnih študij, ki bi dokazovale njihovo učinkovitost ni, v njihovo korist pa govori dolgoletna uporaba.

Ginko
Ginko

Ginko biloba  – pri zdravih mladih ljudeh je dokazano, da akutni odmerek (vsaj tri ure pred dogodkom) izvlečka ginka izboljša reševanje nalog pozornosti in prepoznavanja vzorcev. Kronična uporaba (jemanje vsak dan) pri mladih ni vplivala na reševanje nalog, pri starejših od 65 let pa ima dokazano pozitivno delovanje na možganske funkcije.

Homeopatska zdravila

Gelsemium

Gelsemium uporabimo za stres, ki paralizira. Za občutek šibkosti in nesposobnosti, ki paralizira, ko se moramo soočiti z izzivom. Gelsemium je zelo učinkovit pri zmanjšanju hude anksioznosti, ki je pogosta pred izpiti, intervjuji, nastopi.  Nezmožnost koncentracije slabi spomin, pridružen je glavobol.

 

Acidum nitricum

Argentum nitricum se uporablja za stres, ki agitira. Za nemirnost, živčnosti, razburjenost pred izpitom … pogosta je driska, želja po sladkem, ki poslabša stanje.

 

 

Acidum phosphoricum

Acidum phosphoricum za apatijo zaradi stresa. Za duševno preobremenitev pred izpiti, zato mentalna in fizična šibkost, utrujenost, izčrpanost, apatija. Brezvoljno strmenje predse, ni interesov, redkobesednost, na vprašanja ne dobimo odgovora.

 

Bachove kapljice – Rescue  je kombinacija petih Bachovih cvetnih pripravkov. So zelo dobra predpriprava na čustveno zahtevna stanja, kot so preverjanja, izpiti, zagovori in drugi izzivi vsakdanjika. Jemljemo jih že dva tedna pred pričakovanim zahtevnim čustvenim dogodkom, kot je npr. izpit, spremlja pa naj nas tudi na dan izziva.

Za konec pa

Ne pozabite, da telo vpliva na misli in čustva, misli spreminjajo vedenje in vedenje spreminja oz. vpliva na rezultate. Recimo, ko zavzamemo »samozavesten položaj« za vsaj dve minuti, se tako tudi počutimo. Katere so dominantne poze, katera drža bo posledično vodila k manjši samozavesti in še kaj pa na tej povezavi:

https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?language=sl

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.

www.lekarna-pusnik.si