Na državnem prvenstvu v gasilski orientaciji, ki je 17. septembra potekalo na Golteh, so se pionirji PGD Klek odlično odrezali. Anžej Gros, Ožbej Vnuk in Blaž Jonathan Lončar so tudi letos osvojili laskavi naziv državnih prvakov pri pionirjih. Tekmovali so pod mentorstvom Luke Sladiča. Kljub megli in slabemu vremenu so dokazali, da so s trdim treningom in veseljem do dela lahko najboljši.
Poznavanje okolice in sposobnost dobrega orientiranja v prostoru sta pomembni veščini že v vsakdanjem življenju, še toliko bolj bistveni pa za tiste, ki opravljajo specifične poklice. Ko morajo gasilci opraviti nalogo bodisi v mestu ali naravi, morajo znati brati karte, obvladati topografska znanja in se tudi s pomočjo sodobnih navigacijskih pripomočkov orientirati v prostoru. Koliko bolj vešči bodo v tem znanju tisti, ki se v okviru prostovoljnih gasilskih društev učijo o tem že v mladosti, sploh pa državni prvaki iz Kleka, ki so med pionirji dokazano najboljši. Ti imajo za treninge dobre pogoje, je povedal predsednik PGD Klek Teodor Forte, ki jim je med prvimi ponosno čestital. Gasilci vadijo na vaškem gasilskem poligonu in v naravi, saj imajo blizu vrhove kot sta Planina in Tabor.

Državnim prvakom sta med drugim čestitala tudi trboveljska županja Jasna Gabrič, predsednik gasilske zveze Pavle Nemet in poveljnik PGD Klek Franci Rajšek.

ZT