Tema letošnjega osnovnošolskega tekmovanja, ki je potekalo v okviru 30. festivala Turizmu pomaga lastna glava, je bila Zeleni turizem. Učenci OŠ Ivana Cankarja so se nanj pripravili s seminarsko nalogo in izdelali družabno igro z naslovom Trboveljska transverzala. Ekipa v sestavi Blaž Cestnik, Taja Kovačič, Nastja Abdič, Kaja Forte, Nika Bajda ter Zala Kantužar, ki je pomagala pri nalogi, so za svoje delo prejeli srebrno priznanje. Njihovi mentorici sta bili Urška Cilenšek in Sabina Potrbin.
Osem učencev šole se je 1. marca udeležilo tudi kulinaričnega tekmovanja v gostilni Vovko na Ratežu pri Otočcu. Tekmovali so v dveh skupinah. Ekipo Zajci so sestavljali devetošolci Žan Strniša, Tilen Unetič, Vid Cestnik in David Stariha. Drugo skupino Rozike pa sedmošolci Nika Bajda, Maša Božjak, Nejc Urdih in Nejc Pistotnik. Učenci so se na tekmovanje pripravljali v okviru izbirnih predmetov sodobna priprava hrane in pri dodatnem pouku. Skuhati so morali tri jedi. Prvo jed so morali pripraviti in postreči na tradicionalni način, kot so to počeli včasih, druga jed je morala biti sodobna različica prve, tretja pa je morala predstavljati dobrodošlico gostu. Vsaj ena jed naj bi vsebovala jabolka. Ekipa Zajci je tako postregla s kunčjim »ajmuhotm in bleki«, jedjo Kunec je na rajžo šel in jabolčnimi miškami. Rozike so skuhale pečen »paradajz«, »paradajzenegs« in rozike (jabolčne perkmandeljčke). Zajci so se uvrstili v finale, učencem pa je za odlično delo čestitala tudi trboveljska županja. »Čeprav je tekmovanje močno povezano s financami, je to, da otroci z veseljem javno pokažejo svoje kuharsko znanje, največje plačilo in zadovoljstvo,« je po tekmovanju povedala njihova mentorica Sabina Potrbin.

ZT

Prejšnji članekV Zarji bo prostora za 12 oseb
Naslednji članekV Zmajevi luknji krasili jajca