Mojca Žitnik in Tanja Vidic sta za Statistični urad Republike Slovenije pripravili raziskavo, v kateri sta navedli štiri vire odpadne hrane: proizvodnja hrane, trgovina z živili, gostinstvo in strežba ter gospodinjstva.
Zasavje je med regijami, kjer se je količina zavržene hrane v zadnjih letih zmanjšala. SURS navaja, da so v letu 2015 le v zasavski in primorsko-notranjski statistični regiji zavrgli manj hrane kot v letu 2013. Zasavci so tako leta 2015 skupno zavrgli 10 odstotkov manj hrane kot dve leti prej, še vedno pa je količina zavržene hrane znašala 49 kilogramov.

Ostanke hrane je sicer mogoče tudi porabiti. Iz suhega kruha in lahko naredimo v Zasavju dobro poznane “šnite” ali kruhove cmoke, iz zmletega mehkega ali obtolčenega sadja pa lahko nastane napitek.

MD

Prejšnji članekStari in mladi pod isto streho
Naslednji članekSlovenska nota