sobota, 22 marca, 2025

Iz te kategorije

Tudi zasavske kmečke dobrote na Ptuju

Živilska tehnologinja Janja Žagar iz zagorske izpostave KGZS – Zavod Ljubljana je sodelovala na razstavi kot članica ene izmed strokovnih komisij: »Ko izdelke ocenjujemo, je vse šifrirano in niti pod razno ne vemo, čigavo je kaj.« Zato so nagrade veliko vredne.
Matej Pust, simpatični mladi strojni tehnik, ki je pred dvema  letoma prevzel domačo kmetijo sredi Dola, je bil izjemno uspešen na sejmu. Jutri, v soboto, bo šel na Ptuj po priznanji za jabolčni kis in kislo zelje in si ogledal tudi razstavo. Čemu pripisuje zlato priznanje za jabolčni kis? »Prav gotovo temu, da je narejen iz jabolk starih domačih sort – krivopeclja, bobovca, mošanclja, …  Seveda pa so pomembni tudi vonj, okus, barva, čistost. Se bom pa naslednje leto potrudil, da bo padla zlata tudi za zelje,« se je smejal, ko je nabavljal v domači trgovini. Visoka priznanja za kis in zelje je dobil lani tudi na regijskem tekmovanju v Laškem.

Nagrajenci iz Zasavja:

  • Matej Pust z Dola pri Hrastniku je prejel zlato priznanje za jabolčni kis (med vsemi ocenjenimi kisi je zasedel drugo mesto), za kislo zelje pa je prejel srebrno priznanje.
  • Iris Potočin iz Podkraja je prejela zlato priznanje za kruh Ržko, ter zlato priznanje za vložene mešane vrtnine.
  • Andreja Zupančič z Borovaka pri Podkumu je prejela zlato priznanje za buhteljne.
  • Franc Sešlar s Podlipovice pri Izlakah je prejel zlato priznanje za sirarsko skuto in srebrno priznanje za poltrdi sir.
  • Ivanka Rožej iz Turja je prejela srebrno priznanje za bistri jabolčni sok ter srebrno priznanje za suho sadje – jabolčne lističe.
  • Terezija Kovačič iz Čeč (Zeliščni vrt Cvetka) je prejela bronasto priznanje za bistri jabolčni sok.
  • Ana Zakonjšek iz Knezdola je prejela bronasto priznanje za orehovo potico.
  • Irena Ule s Podlipovice pri Izlakah je prejela bronasto priznanje za probiotični jogurt.
  • Roman Bizjak iz Prapreč pa je prejel bronasto priznanje za kis.

Fanči Moljk

Isti avtor