ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Tudi Zasavci nezakonito pridobivali vozniške izpite?

Slovenski policisti so 7. januarja na 81 lokacijah po Sloveniji izvedli hišne in osebne preiskave v zvezi z nezakonito pridobljenimi vozniškimi izpiti. »Preiskave so opravljali tudi v Zasavju,« nam je potrdila Aleksandra Golec, predstavnica za odnose z javnostmi PU Ljubljana.

Na Policijski upravi Ljubljana sta pomočnik komandirja Policijske postaje Ljubljana Center Irfan Beganović in vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na PU Ljubljana Martin Rupnik danes podala izjavo o vseslovenski kriminalistični preiskavi na področju korupcije.

V začetku leta 2019 je policiste PP Ljubljana Center Javna agencija za varnost prometa obvestila o sumljivih dogodkih v zvezi z opravljanjem vozniških izpitov. Preiskava, ki sta jo Beganović in Rupnik označila za zahtevno, je pokazala utemeljen sum dajanja in sprejemanja podkupnine za opravljen teoretični del vozniškega izpita.

Sodeloval javni uslužbenec

Policisti so ugotovili, da je 28-letni osumljenec med junijem 2018 in februarjem 2019 s pomočjo 36-letnega osumljenca iz javne agencije v zameno za plačilo 76 kandidatom omogočil, da so na nedovoljen način opravili teoretični del vozniškega izpita. Kandidati so 28-letnemu osumljencu za to izročili gotovino, ki se je po sedaj zbranih podatkih gibala med 200 in 4000 evri za izpit. 36-letnik je kot javni uslužbenec in administrator preko službenega dostopa s svojim uporabniškim imenom 28-letniku omogočil, da se je na svoji elektronski napravi prijavil v teoretični del vozniškega izpita in dostopal do izpitnih pol, ki so jih reševali različni kandidati. V teste je nato v njihovem imenu vnesel pravilne rešitve, da bi kandidati opravili teoretični del vozniškega izpita. Osumljenca sta si podkupnino razdelila.

78 fizičnih oseb je trenutno osumljenih storitve 154 kaznivih dejanj dajanja in sprejemanja podkupnine. Policija bo predlagala, da se nezakonito pridobljena vozniška dovoljenja razveljavijo.

V izjavi sta Beganović in Rupnik izpostavila še, da so pri več osumljencih našli drogo ali pripomočke za proizvodnjo, pri enem pa naboje in del orožja.

Korupcije vse več

Na PU Ljubljana opažajo, da so korupcijska tveganja na področju zlorabe javnih pooblastil z namenom zasebnega okoriščanja vse pogostejša, prijav pa je izredno malo, saj se dejanja praviloma dogajajo v zaprtih krogih oseb, ki imajo obojestranske koristi. Največ korupcijskih kaznivih dejanj policisti odkrijejo pri preiskovanju drugih dejanj, najpogosteje pa se prepletajo z gospodarskimi kaznivimi dejanji.

Policija ugotavlja tudi, da je v primerjavi z letom 2018 lani število kaznivih dejanj jemanja podkupnine v Sloveniji zraslo za 1560 odstotkov (s pet na 83), število kaznivih dejanj dajanja podkupnine pa za 377,8 odstotkov (z 9 na 43). Močno se je povečalo tudi število osumljencev teh kaznivih dejanj. Porast so zaznali tudi pri številu kaznivih dejanj dajanja in sprejemanja koristi na nezakonito posredovanje, upadlo pa je število nedovoljeno sprejetih in danih daril.

Martina Drobne

Foto: arhiv Savus

Isti avtor