V seriji eko nasvetov ugotavljamo, da lahko varovanje okolja vnesemo v čisto vsak kotiček našega doma. Kuhinja pri tem ni izjema.

Kuhinjske krpe

Namesto papirnatih brisač lahko uporabljate navadne kuhinjske krpe, ki jih lahko po uporabi operete. Krpe za brisanje umazanije lahko naredite tudi sami, tako, da staro majico narežete na velike kvadrate ali pravokotnike.

Krtačka za pomivanje posode

Na gobicah za posodo se rade zadržujejo bakterije, ob prvem resnem poskusu, da bi jih oprali, razpadejo, poleg tega pa so povečini izdelane iz plastike. Krtačka za posodo je izdelana iz lesa in kovine, ščetine pa so iz rastlinskih vlaken. Glavo lahko, ko se izrabi, preprosto zamenjate, staro pa lahko odvržete tudi na kompost.

Namig: za odstranjevanje res trdovratne umazanije, kot je zažgana hrana, s posode, se odlično obnese košček kokosove lupine.

Folija z voskom

Tudi plastični foliji lahko najdemo okolju prijazno alternativo – to je kos naravnega blaga, prepojen z voskom. Vanj lahko zavijete sendvič, z njim pokrijete posodo s hrano, skratka, ga uporabljate na način, kot bi uporabljali navadno plastično folijo. Zaradi toplote vaših rok vosek postane nekoliko lepljiv, zato se takšna folija brez težav oprime posode ali sama sebe. Poleg takšnih iz čebeljega voska obstajajo tudi veganske različice.

MD

Foto: arhiv Savus