V petek so po vsej Sloveniji potekali takoimenovani podnebni štrajki oziroma protesti za čistejše okolje. Tudi, če se jih iz takšnih in drugačnih razlogov niste udeležili, to ne pomeni, da vam ni mar. V nadaljevanju vam predstavljamo tri najpomembnejše odločitve, ki jih lahko sprejmete, da bo vaš negativni vpliv na okolje kar najmanjši.

Trošite pametno. Pravijo, da z vsakim zapravljenim evrom volimo, v kakšnem svetu želimo živeti. Ko si kupimo vodo v plastenki, podpiramo proizvodnjo plastenk. Če kupujemo oblačila v trgovinah z okolju škodljivo hitro modo, podpiramo izkoriščanje delavcev in planeta. S svojim denarjem pa lahko izvolimo tudi okolju in ljudem bolj prijazno prihodnost, tako, da z nakupovanjem iz druge roke pomagamo porabiti tisto, kar že obstaja, in ne ustvarjamo potrebe po izrabi materialov in energije za proizvodnjo novih izdelkov. Kjer to ni mogoče, pa se odločamo za izdelke, proizvedene po trajnostnih postopkih, kjer so delavci za svoje delo pošteno plačani in katerih proizvajalci so transparentni glede svojega ravnanja z ljudmi in okoljem.

Izogibajte se potovanju z letalom. Potovanje z letalom ustvarja velik ogljični odtis, zato je to eden najbolj okolju neprijaznih način premagovanja večjih razdalj (prvo mesto si deli z vožnjo z avtomobilom). Če le lahko, se na pot odpravite z vlakom ali avtobusom, kar sicer nekoliko podaljša našo pot, a nam omogoča, da med potovanjem uživamo v razgledih, ki jih na letalu nismo deležni. Na krajše razdalje pa se namesto za vožnjo z avtomobilom čimvečkrat odločite za prevozno sredstvo, ki ga lahko poganjate sami (kolo, skiro …) ali se odpravite kar peš.

Prehranjujte se z rastlinami. Prehranjevanje z izdelki živalskega izvora je, poleg živali, škodljivo tudi za okolje. Živinoreja namreč prispeva velik delež toplogrednih plinov, poleg tega pa z izsekavanjem gozdov za ustvarjanje polj, na katerih se živali pasejo, planetu jemljemo pomemben »organ«, ki izdihan ogljikov dioksid pretvarja v kisik. Rastlinska prehrana je iz tega vidika manj okolju škodljiva. Seveda pa planetu ne boste delali nikakršne usluge, če se boste namesto za živalske izdelke odločali za predelane rastlinske izdelke oziroma rastlinska živila, ki morajo do nas prepotovati pol sveta ali njihova predelava prispeva k izsekavanju gozdov in ima druge negativne vplive na okolje in ljudi (npr. avokado, palmovo olje …). Odločite se za čimmanj procesirana živila lokalne pridelave, še bolje pa je, da imate možnost, da si hrano pridelate kar sami.

MD                                                                                                                                

Foto: arhiv Savus