Po podatkih iz leta 2018 naj bi Slovenci za nagrobne sveče zapravili 30 milijonov sveč in jih prižgali 15 milijonov. Vse te sveče se kmalu po 1. novembru nakopičijo na odlagališčih, kjer zastrupljajo naravo. Se res ne da drugače?

Pokojniki, ki smo jih imeli radi, se nam v misli prikradejo večkrat na leto. Spomine nosimo v sebi, ne v predmetih. Tako se lahko ljubljenih spominjamo brez, da na že tako preobremenjen planet dodajamo majhne koščke plastike. V nadaljevanju predstavljamo tri alternative nagrobnim svečam:

Kamenčki. Zadnje čase kot alternativa nagrobnim svečam po socialnih omrežjih krožijo fotografije čudovitih poslikanih kamenčkov. Večinoma so na njih naslikane sveče, primerni pa so tudi drugi motivi – angelčki, cvetje … Najbolj ekološka opcija za poslikavo so barvice ali voščenke.

Pismo. Zakaj ne bi pokojniku napisali pisma, v katerem mu zaupate, kako ga pogrešate in kako si želite, da bi bil še vedno z vami? Mlajši otroci lahko svoje občutke izrazijo z risbico.

Spomini. Bistvo obiska pokopališč in prižiganja sveč je ohranjanje spomina na mrtve. To pa lahko počnemo tudi brez fizičnih predmetov. Na dan ohranjanja spomina na mrtve se lahko svojih ljubljenih pokojnih spominjamo pogosteje kot ponavadi skozi pripovedovanje zgodb. Povsem nič ni narobe, če obiščemo grobove ljubljenih brez, da na njih puščamo kakršnekoli predmete.

Če smo iskreni sami s seboj, lahko kmalu ugotovimo, da prižiganje sveč na grobovih ni namenjeno pokojnikom, temveč nam samim. Samo zato, ker je nekaj »tradicionalno«, še ne pomeni, da je dobro. Ne dovolimo, da nas strah pred kritiko sosedov in sorodnikov sili v to, da onesnažujemo naravo, da zavoljo tistih, ki jih ni več med nami, uničujemo planet tistim, ki še živijo.

MD

Foto: arhiv Savus