Pestunje
Dojenček se bo v pestunji počutil varnega, saj ga bo v njej grelo vaše telo, slišal bo utrip vašega srca, vonjal vas bo, čutil kako dihate, bolje vas bo videl, lahko se vas bo dotikal in vi njega, prijalo mu bo vaše gibanje in položaj, v katerem bo trdno privit na vaše telo, ga bo spominjalo na brezskrben čas, ki ga je preživel v maminem trebuščku.

Na trgu obstaja več vrst pestunj in nosilk. Pozanimajte se, katera bi vam najbolje ustrezala. Lahko jih tudi preizkusite ali pa se posvetujete s svetovalci za nošenje otrok. Pomembno je le, da pri nosilkah, kjer nogice niso skrite, pazite na položaj dojenčkovih nogic, ki naj tvori črko M. Ni priporočljivo, da dojenčka nosite v trdih nosilkah, kjer nogice prosto bingljajo, saj to predstavlja za dojenčka preveliko obremenitev za hrbtenico, ki še ni razvita in stabilna, da bi lahko nosila breme celega telesa.

Masiranje trebuščka

DSC_0677Masaža bo dojenčku prijala in mu bo pomagala sprostiti napetost v trebuščku. Masirajte dojenčka dvakrat na dan dva tedna zapored in opazujte, kaj se bo zgodilo. Dojenčka masirajte takrat, ko je dobre volje, ko je razpoložen, ko mu je udobno in takrat, ko si sam zaželi masaže. Mogoče se sliši čudno, toda tudi dojenčki znajo povedati kdaj so razpoloženi za interakcijo, kaj jim prija in kaj ne.

Pri masaži, ki pomaga odpraviti napetost v trebuščku, uporabljamo prav posebne prijeme, kjer se osredotočimo točno na predel, kjer poteka prebava, nauči pa vas jih lahko certificiran inštruktor IAIM masaže za dojenčke. Mnogo staršev je poročalo o pozitivnih rezultatih, ko so uvedli masažo v vsakodnevno rutino.  Z masažo ne le, da odpravite trebušne krče, ampak spletete s svojim dojenčkom globoko vez, ki bo trajala celo življenje.

Beli zvoki

Beli zvoki ali White noises se prav tako lahko uporabljajo pri tem, da se dojenček umiri. Beli zvoki so lahko zvoki sesalca, fena, nape, ventilatorja, … skratka zvoki, ki vašega otroka spominjajo na čas, ki ga je preživel v maternici, saj je bilo tam zelo hrupno. Na pametni telefon si lahko prenesete brezplačno White noise aplikacijo, ki vam bo na voljo, kjerkoli boste. Lahko vam pride prav na potovanjih, v avtomobilu, uporabljate jo lahko tudi za uspavanje. Dojenček se bo po vsej verjetnosti lažje umiril, saj mu bo zvok poznan. Pazite le, da ne boste dali telefona preblizu dojenčkovim ušeskom, da ne bi poškodovali njegovega sluha. Starši boste vedeli, kakšna razdalja bo vašem dojenčku najbolj odgovarjala in kater izmed naštetih zvokov mu bo najbolj prijal.

Nina V. Pečnik, Mali migec

Prejšnji članekHribovšku dve zmagi
Naslednji članekZasavska energetika prepuščena