V Trbovljah bo kmalu zaživela nova športna atrakcija, ki jo pripravlja Mountain bike klub Trbovlje. V nedeljo, 13. junija, bodo odprli trail proge Javor trails.

Mountainbike klub Trbovlje je v lani tudi v sodelovanju z Občino Trbovlje pričel pridobivati dovoljenja za gradnjo trailov, ki bodo povezani v celoto kot Javor Trails. Končali so prvo fazo projekta na pobočjih 1131 m visokega Javorja, ki vključuje pet trailov: Elica (flow trail), Javor, Poseka, Garaža in Jelovica.

Traile v sklopu ostalih izjemnih poti nad Trbovljami povezujemo skupaj v celoto Trbowle trails. Ime, ki po mnenju kluba pomeni sopomenko za pravo gorsko kolesarjenje.

Mountainbike klub Trbovlje – ime s tradicijo

»Z gradnjo namenskih poti Trbovelj ne postavljamo na svetovni gorsko kolesarski zemljevidov, saj tam Trbovlje že so! MTB Trbovlje je namreč klub z bogato zgodovino, saj deluje že 21. leto, v tem času pa smo dosegli številne odmevne rezultate v spustu, enduru in olimpijskem krosu, kjer so člani med drugim osvojili naslove državnih prvakov, državne pokalne naslove, nastopali v reprezentanci in osvojili 6 klubskih državnih naslovov,« pravijo v MTB Trbovlje.

Downhill Javor od leta 1999

MTB Trbovlje so pripravili številne pokalne tekme, državna prvenstva in mednarodne UCI dirke, ker so gostili številne športnike z vsega sveta … od Anglije do Nove Zelandije. Tekmovalna trasa pod Javorjem pa je z zlatimi črkami zapisana v zgodovino slovenskega spusta.

SP v spustu UCI MTB World Cup Lošinj 2018

Z projektom poti na otoku Lošinju (Hrvaška), kamor so člani kluba pogosto zahajali na zimske priprave, so pričeli leta 2011. Lokalna in predvsem Turistična skupnost Mali Lošinj, sta kmalu spoznali dodano vrednost, ki jo tovrstna infrastruktura prinaša k turizmu, kar je pripeljalo do izvedbe projekta Mercedes Benz UCI Mountainbike World Cup Lošinj. Prenos v živo si je preko platforme Red Bull Media House ogledalo več milijonov ljudi, unikatno dirko, ki jo primerjajo z Formulo 1 v Monaku, pa 10.000 gledalcev. Za izvedbo so prejeli številne pohvale in priznanja tako športnikov kot lokalnih skupnosti Lošinj in Trbovlje.

Javor Trails

Pobočje pod Javorjem, ki je z 1131 metri nadmorske višine tretji vrh Zasavja, ima teren, idealen za gorsko kolesarjenje. Gozdovi z blagim naklonom se nahajajo v neposredni bližini Trbovelj in Zagorja ob Savi na povprečni nadmorski višini 1.000 metrov.

»Gorsko kolesarske poti so namenjene kolesarjem, ki bi radi kolesarili po urejenih poteh, ločenih od pešpoti, cest. Poti lahko štejemo med trajnostni razvoj, s tem širimo turistično ponudbo v občini in vabimo v naše okolje športno aktivne turiste. Kar je cilj pri spodbujanju turizma v našem mestu in regiji,« menijo v MTB Trbovlje. Otvoritev Trbowle trailov bodo pripravili v nedeljo, 13. junija, ob 10. uri na vrhu Svete Planine tik pod pobočjem Javorja.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekEkipa OZSČ Hrastnik v Mengšu
Naslednji članekZahteve slovenskih VDC