Leta 1989 je generalna skupščina OZN 20. novembra sprejela konvencijo o otrokovih pravicah, zato so ta dan proglasili za svetovni dan otroka. V Trbovljah so se pridružili Unicefovi pobudi in izbrali Junior ambasadorja, mladega župana. Ta naj bi 22. novembra za en dan simbolično prevzel vodenje mesta.
Na okrogli mizi so se v torek, 16. novembra, zbrali predstavniki štirih trboveljskih osnovnih šol – OŠ Ivana Cankarja, OŠ Tončke Čeč, OŠ Trbovlje in podružnice OŠ Alojza Hohkrauta.

»Pogosto pri ustvarjanju sveta po meri otrok pozabimo vključiti tudi vas same, s čimer vam odvzamemo možnost sodelovanja v zadevah, ki se vas tičejo in ne izkoristimo neprecenljivega potenciala, ki se nahaja v vsakem lokalnem okolju,« je zbrane mlade nagovorila Lavra Izgoršek s trboveljskega Društva prijateljev mladine.

Otroci so kot običajno spregledana skupina svojo nalogo vzeli zares. Predlogi so kar deževali. Prehod za pešce v Bevškem, kjer je prečkanje ceste nevarno, več kulturnih prireditev, literarnih večerov, »disko« in izmenjave za mlajše. Predlagali so, da bi dogodke za mlade oglaševali preko socialnih omrežij, ki jih njihova generacija največ spremlja. Izrazili so željo, da bi bili aktivneje vključeni v odločitve, ki zadevajo mesto.

Ob zaključku okrogle mize so izmed svojih vrst izbrali tudi Junior ambasadorko oziroma mlado županjo. To mesto bo za en dan zasedla Ajda Nina Škvarč z OŠ Ivana Cankarja. Ključ mesta ji bo predala »prava« županja Trbovelj Jasna Gabrič.

Mlada županja je dobila nalogo, da se pogovori s sovrstniki in 22. novembra v sejni dvorani Občine Trbovlje predstavnikom otrok in predstavnikom trboveljskih institucij preda predloge za izboljšanje življenja otrok in njihovega vključevanja v življenje mesta.

Martina Drobne