Na zasavskih tleh je ponovno zrastla izvirna inovacija. To je skladba Trboveljski valček, ki je narejena s pomočjo AI oziroma umetne inteligence. Avtor ideje je dr. Uroš Ocepek, posneli pa so jo s pomočjo zasavskega narodnozabavnega ansambla Mladi asi.

Dr. Uroš Ocepek bo v četrtek, 20. aprila, na konferenci TRIII V Delavskem domu Trbovlje predstavil skladbo, ko je nastala v sklopu projekta AiVSENIK, s katero se je avtor pokloni slavnima bratoma Avsenik. Skladba Trboveljski valček je bila narejena s pomočjo umetne inteligence, ki je “naštudirala” 56 Avsenikovih valčkov in zgradila model, ki generira nove (več ali manj uporabne) melodije. Tako so z lastnim znanjem dobili melodijo za nov valček. Gre za prvi slovenski valček, ki je bil ustvarjen na tak inovativen način.

Botra projekta AiVSENIK je dr. Maša Jazbec, ki je tudi zaslužna, da je projekt zaživel, saj je avtorja spodbujala k izvedbi. K projektu je avtor povabil tudi nekdanjega dijaka Matica Bernota in kasneje še Žana Hribarja in Danijela Tomića, ki so skupno uredili originalne Avsenikove skladbe, da so lahko izdelali algoritem, ki bo generiral melodijo.

»Trboveljski valček, ki sem ga pripravil za kvintetno narodnozabavno izvedbo, je prva slišala ravnateljica STPŠ Vesna Kralj, ki navdušenja nad skladbo ni mogla skriti. Bila je vidno ganjena,« je zapisal dr. Uroš Ocepek v svojem blogu v predstavitvi projekta AiVSENIK.

Savus

Foto: uocepek.si