Na Lošinju pripravljajo progo, na kateri bo aprila svetovni pokal v kolesarskem spustu. Projekt vodi predsednik trboveljskega kluba MTB Sebastjan Zmrzljak.

V klubu MTB so trboveljski »downhilovci« združeni od leta 2000. Prepoznavni so postali s pokalnimi dirkami Downhill (DH) Javor, ki so jih prirejali do leta 2012. V tem obdobju so postali – kot pravijo sami – »klena sredica slovenskega spusta«. Že leta 2011 so kolesarili tudi na Lošinju in tam leta 2013 priredili prvo dirko v spustu. Sledila je dirka prve kategorije UCI leta 2014, drugi DH Lošinj za točke C1 so izvedli leta 2016, tretjega lani, letos pa je na Lošinju celo svetovni pokal.

V ta namen so se organizirali in uredili progo, pri čemer so morali poskrbeti za odstranitev grmičevja, utrditev tal in dopolnitve na nekaterih odsekih. Kot je v videu, ki ga je klub MTB objavil na svoji spletni strani, povedal Zmrzljak, je proga precej težka, kratka, večina odsekov pa je naravnih, skalnatih. Dolga je 1,7 kilometra z 256 navpičnimi metri spusta, ki traja manj kot dve minuti in pol.

ZT