Žalostna saga okrog zasavskih smeti se nadaljuje. Včeraj, v torek, 9. februarja, so pričeli iz Trbovelj smeti voziti v Celje in ne več v Unično, kjer so pred leti zgradili skupno zasavsko deponijo. V Cerozu bodo imeli zaradi tega precej težav, v Trbovljah pa so se odločili za nadaljevanje smetarske vojne.

Smeti v Celje

Napovedi trboveljske županje Jasne Gabrič, ki je na tiskovni konferenci prejšnji četrtek, 4. februarja, napovedala odvoz trboveljskih smeti na drugo deponijo, so se uresničile. Smeti odslej iz Trbovelj vozijo v Celje. Vendar Občina Trbovlje kljub temu, da smeti ne vozi več na deponijo Unično, ostaja lastnica Ceroza, tudi njegove infrastrukture, pravi županja Gabrič.

Izpad prihodkov

V trboveljski občini letno »pridelajo« okrog 3000 ton mešanih komunalnih odpadkov, okrog 200 ton kosovnih odpadkov in okrog tisoč ton bioloških odpadkov. Za Ceroz pomeni prestavitev Občine Trbovlje v Celje 30 odstotni upad prihodkov. V tem zasavskem podjetju, ki so ga ustanovile občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje, Litija in Radeče, je poteza Trbovelj povzročila nekaj glavobola. Nadomestiti bodo morali izpad prihodka in poiskati druge »dobavitelje« smeti, saj stroški ostajajo, prihodek pa se zmanjša.

Odpuščanja?

Če ne bodo mogli nadomestiti prihodka, bo pomenil ta izpad odpuščanje delavcev. Zaenkrat je na Cerozu zaposlenih 34 ljudi, ki so seveda v strahu za delovna mesta. V podjetju so zaposleni predvsem ljudje iz Zasavja. Izpad prihodka pomeni tudi to, da se bo sanacija na Cerozu zavlekla.

Županja Gabrič je na tiskovki povedala, da o cenah nerada govori, vendar bo odlaganje v Celju nekoliko cenejše kot v Uničnem. Se bo pa nekoliko povišal strošek prevoza. Povedala je tudi, da je Občina Trbovlje še vedno pripravljena voziti na Unično biološke odpadke.

Smetarska vojna

Kaže, da so župani ostalih občin, ki so zagrizli v sanacijo Ceroza, in trboveljska županja še vedno na različnih bregovih. Po mnenju Gabričeve Ceroza ne mislijo napajati. »Problematika je precej širša, kot le to, kaj je ceneje in kaj dražje. Radi bi se mirno pogovorili, delež v Cerozu bi radi predali ostalim družbenicam. Vendar ne pod pogoji, pri katerih vztrajajo ostali župani. Narejena je bila cenitev, o cenilcu smo se skupaj dogovorili. Poslali smo ponudbo, ki vključuje tudi stroške zapiranja deponije. Odprti smo za ideje, ki bodo temeljile na uradnih dokumentih.«

Kaj o nastali situaciji mislijo župani ostalih občin Marko Funkl, Matjaž Švagan, Franci Rokavec in Tomaž Režun, bomo izvedeli na opoldanski novinarski konferenci.

MP

Foto: Branko Klančar