Iz Karate kluba Trbovlje so Slovenijo na prvenstvu predstavljali Laura Božjak, Urša in Barbara Haberl, Kenan Isakovič, Marko in Uroš Markuljevič, Domen Zidar in Stefan Joksimovič. Vodja poti je bil glavni trboveljski trener in sekretar Komisije za reprezentance Miha Kovačič.

Že prvi dan sta za veselje poskrbeli sestri Haberl. Urša je nastopila v kategoriji mlajših članic do 50 kilogramov in do finala po vrsti premagala predstavnice Bosne in Hercegovine, Bolgarije in Makedonije. V finalu je morala priznati premoč Srbkinji in tako po dveh letih ponovno osvojila srebrno medaljo na balkanskem prvenstvu. Za drugo slovensko srebro je zaslužna Barbara, ki je tekmovala pri mlajših članicah do 55 kilogramov. Pot do finala je potekala z zmagami nad predstavnicami Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Kosova. Tudi za Barbaro je bila v finalu usodna predstavnica Srbije, dvakratna evropska prvakinja iz preteklih let. Drugi dan prvenstva sta za dober rezultat poskrbela Domen Zidar in Stefan Joksimovič. Zidar je v kategoriji mladincev do 61 kilogramov v prvih treh krogih premagal Črnogorca, Srba in Bolgara. V polfinalu je izgubil proti Turku in nato za bronasto medaljo premagal še Makedonca. Za vrhunec slovenskih nastopov v Dubrovniku pa je pri mlajših članih nad 84 kilogramov poskrbel Joksimovič. Po prostem prvem krogu je po vrsti premagal Hrvata, Bosanca in Turka. V finalu mu je nasproti stal še en predstavnik Turčije, nosilec treh bronastih medalj iz evropskih prvenstev, kar pa Joksimoviča ni spravilo iz tira in je poskrbel za edino zlato medaljo Slovenije na tem Balkanskem prvenstvu.

Ostali štirje Trboveljčani niso dosegli vidnejšega rezultata. Po eno zmago so dosegli Laura Božjak v katah pri mladinkah, Kenan Isakovič pri kadetih do 52 kilogramov in Uroš Markuljevič pri kadetih do 63 kilogramov. Brez zmage je tokrat ostal Marko Markuljevič pri kadetih do 57 kilogramov. Zadnji dan prvenstva je bil namenjen ekipnim nastopom, kjer so v ekipah nastopili tudi naši tekmovalci. Nobena slovenska ekipa se ni zavihtela na zmagovalni oder. Ekipa mlajših članic, kjer sta se borili Urša in Barbara Haberl, je osvojila nehvaležno peto mesto.

Slovenska reprezentanca se iz Balkanskega prvenstva vrača z osmimi osvojenimi medaljami, in sicer eno zlato, dvema srebrnima in petimi bronastimi. Kar za polovico medalj, in to tudi za najbolj žlahtne, pa so poskrbeli Trboveljčani, ki ponovno pišejo zgodovino kluba. Do sedaj so v samostojni Sloveniji osvojili eno samo medaljo v posameznih nastopih, tokrat pa kar štiri. To soboto, 8. decembra, čaka Trboveljčane organizacija 46. Mednarodnega karate turnirja Trbovlje Open 2018, kjer pričakujejo udeležbo več kot 600 tekmovalk in tekmovalcev.

JS