četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Travma refleks

Ko si je Janez zlomil nogo, ga je prešinila močna ostra bolečina. Opozarjala ga je, naj poškodovane leve  noge ne uporablja. Zato je v hipu podzavestno, refleksno, napel mišice na desni strani trupa, ki so prevzele obremenitve in zaščitile levo stran. Spremenil je držo in način hoje, da bi se čimbolj izogibal bolečinam. Po nekaj tednih se mu je kost zarasla, bolečine so izginile, a spremembe v hoji in pretirana napetost na desni strani telesa so ostale.

Zaščita pred bolečino

Ob vsaki poškodbi (zlom, zvin, udarec, …) se želimo pred nastalo bolečino zaščititi. Določeni deli, še bolje rečeno, ena stran telesa je neskladno z realnimi potrebami preveč napeta, tam so mišice skrajšane. Aktivira se travma refleks, ki ne izgine sam od sebe. Nasprotno, privede nas lahko v vse večje težave.

Izguba simetrije

Telo izgublja simetrijo in pokončno držo. Ker smo se v evoluciji razvili v pokončna bitja, želimo na vsak način pokončno držo ohraniti. Zato iščemo novo ravnovesje, ki pa je seveda umetno in lažno. V resnici gre za prilagoditve, ki dejansko povzročajo, da je naša drža vse bolj nepravilna.  Tako zarotiramo ali pa nagnemo medenico, ramena, vrat, glavo, imamo različno odprti očesi. Posledica tega so lahko vse večji problemi – od šepanja, neenakomernega koraka, različne dolžine nog do hudih bolečin ob degenerativnih spremembah, na primer artritisu in skoliozi.

Kirurški poseg

Travma refleks je lahko tudi posledica kirurškega posega. Ko oseba prejme anestezijo, je uspavana in se na zavestni ravni ne zaveda dogajanja. A njena podzavest še vedno deluje. Pride do nezavedne kontrakcije mišic, saj se podzavestno želi obraniti in zaščititi pred posegom/vdorom v telo.

Ker se resnejše posledice TR pojavijo šele določen čas po resnejši poškodbi ali operaciji, običajno ne najdemo povezave med na primer bolečinami v stopalih, skoliozo, artritisom in neko davno poškodbo ali kirurškim posegom. AEQ metoda® pa vse to upošteva in večkrat se zgodi, da že sprostitev konstantno in pretirano napetih mišic zmanjša in celo odpravi takšne in podobne težave.

Poklicna in športna »bolezen«

Telesna nesimetrija (ena roka daljša od druge, različno dolgi koraki, nagnjenost ali rotacija trupa, …), torej travma refleks, pa se lahko pojavi tudi v primeru dalj časa trajajočih oziroma rednih nesimetričnih obremenitev. Tu mislim na športnike (tenis, rokomet, atletika, …) in na ljudi, ki opravljajo določene poklice (natakarji, zobozdravniki, učitelji, ki veliko časa pišejo na tablo, …). Če ti ljudje tega ne vedo in zavestno po službi, treningih in tekmah ne sproščajo mišic, če telesu v tem smislu ne posvečajo dovolj pozornosti, prej ali slej pride do težav, povezanih s poklicem. Športniki pa trpijo bolečine, se poškodujejo in imajo slabše rezultate.

V kolikor ste svoje probleme povezali s prebranim, vas vabim, da mi pišete ali pokličete. Kot učiteljica AEQ metode® vam lahko pomagam in vas usmerim, da boste postopoma odpravili vzroke za svoje bolečine in boste lahko tako trajno odpravili težave.

Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode®, 3. stopnje

————————-

Sem Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode® 3. stopnje in učiteljica AEQ dihanja® 1. stopnje.

Po formalni izobrazbi sem dipl. ing. kemije, sem pa kmalu po študiju oziroma rojstvu otrok pričela z raziskovanjem življenja in človeške zavesti. Zanimalo me je, zakaj se ljudem dogajajo različne stvari, verjetno najbolj zato, ker sem rodila otroka z Downovim sindromom. V želji pomagati sinu, da bi se mu čim manj izrazile težave, povezane s sindromom, sem pričela z neformalnim izobraževanjem. Tako sem osvojila metodo bioterapije po Domančiću, nadaljevala z izobraževanjem o karmični diagnostiki pri M. Ogorevcu, zaključila študij jyotisha (S. R. Nassif) in zvočne terapije Ohmpunctuur (P. Gouwe).

Leta 2015 sem se prvič srečala z Alešem Ernstom, tvorcem AEQ metode®. Razlog – hude bolečine v vratnem delu hrbtenice, glavoboli, vrtoglavica …, ki jih z vsem dotedanjim znanjem nisem mogla odpraviti. In tako se je pričelo moje potovanje z AEQ-jem. Najprej kot stranka na Aleševih terapijah in kot udeleženka na njegovih delavnicah, kasneje pa kot učenka v šolanju za AEQ učitelja. Metoda se je in se še vedno vse bolj prepleta z mojim vsakdanjim življenjem. Dejansko lahko njeno filozofijo in principe najdeš na kateremkoli področju – od fizičnega zdravja, počutja, odnosov doma in širše. Dala mi je odgovore na marsikatero vprašanje, z njeno pomočjo sem odpravila kronične bolečine. Svoje življenje lahko postopoma urejam, izboljšujem in vodim k željenemu cilju – biti srečna in svobodna.

Kot učiteljica AEQ metode® 3. stopnje, vam lahko s svojim znanjem in s pomočjo doživete lastne izkušnje in spremembe pomagam na vaši življenjski poti preobrazbe. Več informacij na:

aeq4you.eu

040 214 633

info@aeq4you.eu

Isti avtor