Vlada Republike Slovenije je leta 2012 sprejela sklep, s katerim je vsak tretji petek v novembru razglasila za dan slovenske hrane. A takšna prehrana slovenskim šolarjem ni tuja. »Tradicionalni slovenski zajtrk pravzaprav ni nič novega,« je povedala Nada Brezovar, vodja šolske prehrane na OŠ Ivana Skvarče. »Pri nas imajo otroci enkrat mesečno za malico med, maslo, jabolka imajo na voljo vsak dan, mleko pa vsaj dvakrat tedensko.«
Otroci na OŠ Ivana Skvarče imajo živila, kot so med, maslo in sadje vsak dan na voljo v obliki nadomestne malice, ki si jo otroci lahko postrežejo v jedilnici. Vendar pa je dan, ko otrokom malico pripravijo učitelji, posebna priložnost, kot je povedala učenka Valentina Cestnik. »Ta hrana mi je všeč, ker je zdrava, vendar tudi sicer vsak dan dobimo dobro malico, zato v jedilnico ne hodim pogosto po nadomestno malico.« Večkrat pa si z malico v jedilnici postreže Gal Gorišek, ki pravi, da je tovrstna prehrana zelo dobra. Nejc Kreže pa je izpostavil tudi drugo prednost lokalno pridelanih živil. »Ker je med od bližnjih čebelarjev, vemo, da v njem ni strupov.«
Martina Drobne