ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Tradicionalni skok čez kožo

V soboto, 19. avgusta, so v sklopu prireditve Perkmandelc vabi v svojo deželo obeležili zagorski občinski praznik in praznik treh krajevnih skupnosti: Franc Farčnik, Jože Marn in Rudnik Toplice. Prireditev so organizirale omenjene krajevne skupnosti sodelovanju s Turističnim društvom Ruardi. Letos je bilo še posebno slovesno, saj so pripravili že 15. skok čez kožo, katerega cilj je ohranjanje rudarske tradicije.

Dan se je začel z že tradicionalnim turnirjem v malem nogometu, nadaljeval s starimi otroškimi igrami in metanjem kuolma u hunt. Ker najmlajši disciplini metanja kuolma še niso povsem kos, so se okušali v metanju škornjev v kuolm kišto.

Letošnji zmagovalci, ki so osvojili prehodni pokal v malem nogometu so KNM Juventus iz Hrastnika, na drugem mestu jim je sledila ekipa OCTA Chicago Bar iz Hrastnika, tretje mesto pa je osvojila ekipa FC Farčnik. Najboljši strelec je bil Anže Poboljšaj iz OCTE CB, najboljši vratar pa Sebastjan Železnik FC Farčnik.

Veselo je bilo tudi pri tekmovanju v metanju kuolma v hunt, kjer so se vsi šalili in glasno veselili zadetkov. Prvo mesto je osvojila najmlajša ekipa Morček, sledili pa sta Trio adijo na drugem in OCTA CB na tretjem mestu.

Pred tem pa so podelili priznanja za lanskoletni skok. S tem so pripravili uvod v petnajsti skok, ki ga je opravilo osem kandidatov: Vesna Jesih in Božo Majcen kot častna skakalca ter Luka Groboljšek, Sašo Marn, Anja Ločičnik, Marija Oven, Cvetka Meh in Aleš Potokar.

Vse je potekalo gladko kot pivo, ki je teklo po žejnih grlih skakalcev. Vsi so spoštovali navodila starešine Staneta Staniča, ki je novince po skoku in zaobljubi predal na skrb botrom. RMED Perkmandeljc Trbovlje je tudi letos profesionalno opravil svojo nalogo.

Vsako leto se prireditve udeleži zagorski župan Matjaž Švagan, ki pozdravi organizatorje, nastopajoče in obiskovalce. Letos je prispel v družbi novega direktorja občinske uprave Zagorje Borivoja Grdena.

Seveda prireditev ne bi bila to, kar je, brez dolgoletnega sodelovanja z Rudarskim pevskim zborom Loški glas, Pihalnim orkestrom SVEA, Rudarsko godbo Hrastnik, MPZ Ladko Korošec in uniformiranih rudarjev iz Trbovelj in Zagorja. Prireditvi sta piko na i s skupnim nastopom dala Pihalni orkester SVEA in Rudarska godba Hrastnik. Program sta povezovala simpatična Helena in nagajivi škrat Perkmandelc, ki tudi tokrat ni mogel brez svojih dovtipov in zvijač. Obiskovalci, ki jih je bilo res veliko, je do pozno v noč razveseljeval priljubljeni ansambel Modrijani.

Vsi prisotni so lahko tudi sodelovali v humanitarni akciji zbiranja pomoči za poplavljene, ki je potekala v sodelovanju s Fundacijo Manj svečk za manj grobov. Prvi, ki so se odzvali, so bili župan Matjaž Švagan, direktor OU Borivoj Grden in seveda Perkmandelc. Tudi v takšnih trenutkih ne smemo pozabiti na vse, ki potrebujejo pomoč in jim življenje ni več enako kot prej.

Staša Radunovič

Foto: Staša Radunovič


 

Isti avtor