ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Tradicija skozi digitalne oči

Zaključuje se projekt Tradicija skozi digitalne oči. V sklopu projekta se je odvilo nemalo aktivnosti, ki so prispevale k oživitvi obrtne in rokodelske dejavnosti.

V sklopu projekta so se devetošolci OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, OŠ Tončke Čeč Trbovlje in OŠ Toneta Okrogarja Zagorje trudili vzpostaviti kontakt z obrtniki našega območja, ki so na družbeno – socialni bazi v današnjem obdobju rahlo zapostavljeni in žal, zaradi tehnološke naprednosti, velikokrat prezrti. »Kljub temu pa so še kako pomembni,  saj si vsakdanjega življenja brez obrtnikov sploh ne znamo predstavljati«, je povedal Jani Medvešek, direktor RRA Zasavje, ki je vodilna partnerka v projektu.

“Pomembno se nam je zdelo, da mladi skozi aktivno udeležbo in lastno izkušnjo izkusijo in občutijo obrti, ter jih potem na njihov način delijo med svoje vrstnike preko digitalnih kanalov,« je projekt povzel Medvešek. »Opirali smo se torej na vzpodbujanje in prezentacijo starih obrti, ki so pomemben del kulturne dediščine in identitete.«

Devetošolci omenjenih zasavskih osnovnih šol so snovali, kreirali in realizirali končne videe pri podjetjih, ki so sestavni del mozaika uspešno izvedenega projekta. Njihove videe si oglejte na spodnjih povezavah.

Devetošolci OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik so obiskali samostojnega podjetja Kovanje in oblikovanje kovin Gaj Čuk s.p. in podjetji Inferno Crafts in Forstek orodjarstvo, inženiring, trgovina, zastopstvo d.o.o..

Podjetji TIM pohištvo d.o.o in Gordana Kokić s.p. Trgovina Galant in Šiviljstvo Maja sta v goste sprejeli devetošolce OŠ Tončke Čeč Trbovlje.

Svoj »kamenček v mozaiku« projekta pa so dodali tudi devetošolci OŠ Toneta Okrogarja Zagorje, ki so si ogledali dejavnosti podjetij Cvetličarna Sepro in Grafex agencijo.

Njihov uspeh je bil nagrajen z obiskom društva TNM v sodelovanju z Društvom Marionetno gledališče Jurček, kjer so spoznali pomembnost povezovanja starodobnih običajev s sodobno tehnologijo, kar je bila ideja sporočila ob snovanju projekta.

Projekt se ne zaključuje danes, niti jutri, saj se vsi sodelujoči v projektu zavedajo, da je ideja samega projekta večja od trenutnega zavedanja težavnosti omenjene problematike. Zato izvajalci projekta želijo, da bi se v čim večjem številu odzvali obrtniki, jih kontaktirali in z njihovo pomočjo, kolikor se le da, temo približali mladim, s tem pa zmanjšali razkorak med družbo nekoč in danes.

Sledite jim lahko na spletni strani Tradicija skozi digitalne oči in na družbenih omrežjih

Facebook

in Instagram

Vse obrtnike, ki se najdete v sporočilu projekta in želite svojo zgodbo deliti predvsem z mlajšo generacijo, ki je vložila v ta projekt svoj trud in čas, izvajalci pozivajo, da pošljete video svoje obrti.

PR objava


 

Isti avtor