sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Tone Krkovič, persona non grata

Najnovejši zaplet je povezan s predavanjem, ki naj bi ga imel Tone Krkovič na gimnaziji Jožeta Plečnika v Ljubljani, ki jo poznamo kot Šubičevo gimnazijo. Tam naj bi predaval letošnjim maturantom o osamosvojitveni vojni v Sloveniji. Vendar je ravnatelj dva dni pred predavanjem le to odpovedal, saj se je del profesorskega zbora uprl, da bi predaval.
Svoja predavanja na temo osamosvojitve ima za poslanstvo, zato ne zaračuna honorarjev in stroškov prevoza. Obžaluje, da se v šolah o času osamosvajanja premalo govori. V okviru mirovnih študij je pomembnost njegovega predavanja potrdila Ljubica Jelušič, saj je pomembno, da se sliši iz prve roke, kaj se je takrat dogajalo.

Slovenska vojska je kadrovala bivše oficirje Jugoslovanske ljudske armade, ki imajo opravljeno jugoslovansko vojaško usposabljanje, ki se je posledično izkazalo na Balkanu, saj je tajni načrt Radovana Karadžića predvidel sto tisoč mrtvih. Doktrine drugih vojaških usposabljanj temeljijo na temeljih, ki naj jih vojska upošteva in se drži pravil.

Spregovoril je o trgovini z orožjem, pohvalil Izraelce, ki imajo najboljši sistem izobraževanja in so sposobni izpolnit vsa pričakovanja naročnika orožja. O kupovanju orožja je v prispodobi povedal rek, da ko imajo otroci denar, imajo kramarji semenj.

Povedal je, da je bil njegov oče partizan, dva njegova strica, mamina brata, belogardista, ki so ju ubili. To je bil vzrok, da je moral spravo dojeti doma.

Narodna garda bi morala po Krkovičevem mnenju imeti zeleno barvo baretk, ne rdeče. Rdeča barva, ki kaže na jugo reinkarnacijo. Tako se kaže, da niso uveljavljene vrednote, za katere so se odločili ob osamosvojitvi.

V pogovoru so poslušalci izvedeli, da je Krkovič v času, ko je bil zaprt, prebiral in študiral knjige Milovana Đilasa Novi razred, Antona Ožbolta Utrinki iz podzemlja in druge. Z Milanom Kučanom nista imela direktnih kontaktov. Njune vezi so se pretrgale, ko je bil Tone Krkovič še aktiven vojak in je bivši predsednik prišel v vojašnico Moste, kjer so praznovali Dan slovenske garde. Po vojaških manirah je kot vodja prišel zadnji v prostor, se z vsemi pozdravil tako, da je vsakemu dal roko. Bivši predsednik je izjavil, da mu ne bo dal roke, zato mu je brigadir Tone Krkovič odgovoril: »Končno nehamo blefirat.«

Slabo mnenje ima tudi o sodstvu, ki je pod vplivom politike. Rešitev iz sedanjih težav vidi pri ljudeh, ki bodo spoštovali resnico. »Naša moč je v poštenih dejanjih,« je poudaril.

Skoraj dvourni pogovorni večer je pri obiskovalcih pustil svoj pečat. Postavili so nekaj vprašanj in povedali svoja videnja. Tone Krkovič je veren in verjame, da mu je bila njegova življenjska pot namenjena. Verjame, da se lahko stvari premaknejo na bolje. Na ETV se je z gostom pogovarjal Igor Gošte, posnet je bil intervju, ki bo predvajan v torek, 26. aprila, ob 20. uri.

Irena Vozelj

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor