sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Tomanova na kvadrat v Zagorju

Na otovoritvi razstave akademskega slikarja Veljka Tomana in akademske kiparke Urše Toman v galeriji Medija je o spoštovanih likovnih gostih spregovoril umetniški vodja kolonije Milan Razboršek.
Veljko Toman (1944), slikar, grafik in restavrator – konservator, je leta 1971 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Maksimu Sedeju. Leta 1975 je končal podiplomski študij restavratorstva pri prof. Mirku Šubicu na ALU v Ljubljani. Toman je priznan umetnik, ki veliko razstavlja in so ga s spoštovanjem sprejeli tudi slikarji letošnje slikarske kolonije.

Urša Toman je leta 1992 končala Srednjo Šolo za oblikovanje in fotografijo. Leta 1998 je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala pri prof. Matjažu Počivavšku. Tudi ona veliko razstavlja, vodi pa tudi različne dealvnice in posreduje svoje bogato znanja mlajšim kolegom.

V galeriji Medija je Kristina Renko predstavila tudi udeležence letošnje slikarske kolonije Izlake – Zagorje. Na koloniji sodelujejo: Ercan Arslan, Berlin (Nemčija), Gianna Bentivenga (Rim, Italija), Marin Berovič (Ljubljana), Taja Ivančič (Ljubljana), Dušan Klun (Ljubljana), Mira Ličen Krmpotič (Piran), Alexander Morales Nunes (Kuba), Zmago Modic (Ljubljana), Jošt Snoj (Ljubljana), Vukašin Šobot (Zagorje ob Savi), Catherina Zavodnik (Ljubljana), Winji Zhao (Peking, Kitajska), Cheng Yunzhong (Peking, Kitajska). Renkova pripravlja tudi katalog o letošnji slikarjih.

O bivanju v Zasavju je spregovorila Pirančanka Mira Ličen Krmpotič, ki je v imenu slikarjev povedala, da jih je večina prvič v Zasavju. In vsi so presenečeni zaradi dobre energije, s katero se lahko ponašajo ljudje in okolje Zasavja. V glasbenem programu sta nastopila Klara Veteršek (vokal) in Tilen Gavranovič (kitara).

MP

Isti avtor