Tretji koncert Festivala Ursus na Podkumu bo obiskovalce popeljal v francosko prestolnico Pariz. Pihalni kvintet glasbenikov, ki delujejo v Nemčiji, bo izvajal šarmantna dela francoskih skladateljev.

Na tretjem koncertu festivala Ursus na Podkumu bodo v petek, 7. avgusta, ob 18. uri nastopili: Marko Zupan (flavta), Živa Loštrek (oboa), Tomaž Močilnik (klarinet), Tonko Huljev (fagot) in Andrej Žust (rog).

Program koncerta:

– Darius Milhaud: Sprehod kralja Reneja

– Gabriel Allier: Rustikalna scena

– Louis-Emmanuell Jadin: Koncertantni nokturno v g-molu

– Henri Tomasi: Rustikalni koncert

– Claude Debussy: Mala suita

– Jean Francaix: Impromptu

– Georges Bizet: Suita iz opere “Carmen”

Predstavitev nastopajočih

Marko Zupan

Flavtist Marko Zupan ima pestro mednarodno kariero kot solist, komorni partner, orkestrski glasbenik, improvizator, aranžer in profesor. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Parizu in na Mozarteumu v Salzburgu. Med študijem je postal nagrajenec več slovenskih državnih tekmovanjih kot tudi mednarodnih glasbenih tekmovanj v Trstu (2000, Italija), Picardieju (2004, Francija), Beogradu (2005, Srbija) in Braunschweigu (2011, Nemčija).

Kot solo flavtist je nastopal z orkestri kot so Berliner Symphoniker, Filharmonia Sudecka, Philharmonisches Orchestre des Staatstheaters Cottbus, Evian Festival Orchestra, Mozart Sinfonietta Salzburg, Neues Kammerorchester Potsdam, Philharmonie der Nationen in drugi.

Od leta 2010 je poučuje na Akademiji za glasbo v Splitu, Hrvaška. Kot del svojih pedagoških dejavnosti vodi tečaje flavte po Hrvaški, Bosni, Sloveniji in tudi na Japonskem. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal na številnih festivalih. Koncertne dejavnosti ga vodijo po vsej Evropi, ZDA, Japonski, Kitajski, Južni Koreji, Vietnamu in Alžiriji.

Objavil je več zgoščenk s Triom Susak (flavta, saksofon, klavir), s flavtistom Borisom Bizjakom in pianistko Yoko Misumi z glasbo za dve flavti in klavir, posnet za londonski Hedone Records. Pred kratkim je posnel dve zgoščenki nemške romantične glasbe za flavto in klavir s svojo dolgoletno pianistko Minko Popović Ganev, kot tudi zgoščenko v živo s koncerta improvizacije s pianistko Tino Mauko in harmonikarjem Juretom Torijem.

Je umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala Ursus v Sloveniji.

Živa Loštrek

Živa Loštrek je pri šestih letih začela s poukom kljunaste flavte, pri osmih s klavirjem, pri desetih pa se je začela učiti igranja oboe pri prof. Janezu Trevnu. Po končani nižji glasbeni šoli je študij nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli (SGBŠ) v Ljubljani pri prof. Maji Kojc, za tem na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Božotu Rogelji, letos februarja pa je na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu v razredu prof. Keite Yamamoto zaključila podiplomski študij.

Med študijem je prejela več nagrad; več prvih nagrad na nacionalnem tekmovanju TEMSIG, Škerjančevo nagrado na SGBŠ in študentsko Prešernovo nagrado na Akademiji za glasbo.

Sodelovala je z različnimi slovenskimi profesionalnimi orkestri, tudi kot solistka, trenutno pa deluje predvsem v tujini (Nemčija), kjer igra na različnih koncertih in festivalih v različnih komornih zasedbah, kot orkestrska glasbenica in kot solistka.

Tomaž Močilnik

Leta 1990 rojen Tomaž Močilnik je začel svojo glasbeno pot v svoji domovini, na Koroškem. Leta 2005 se je podal v Celovec, kjer je do leta 2009 obiskoval slovensko gimnazijo ter se glasbeno izobraževal na koroškem deželnem konzervatoriju za glasbo pri profesorju Hubertu Salmhoferju. Po srednji šoli je vpisal na študij glasbe v Grazu, kjer je tudi leta 2014 z odliko diplomiral v razredu Geralda Pachingerja.

Svoje izobraževanje je po opravljeni avdiciji nadaljeval v orkestrski akademiji Berlinske državne opere pod vodstvom Daniela Barenboima, kjer je dve leti pridobival izkušnje s sodelovanjem z najbolj priznanimi dirigenti in solisti tega časa. Od septembra 2016 je Tomaž redno zaposlen kot solo klarinetist v orkestru Frankfurtskega radia, s katerim koncertira po Evropi in svetu.

Tonko Huljev

Fagotist Tonko Huljev se je rodil leta 1986 v Šibeniku. Kot otrok je začel igrati klavir, s trinajstimi leti se je začel učiti še fagot. Vse do študija je bil pod mentorstvom svojega očeta Damira Huljeva.  Leta 2004 je po uspešnem sprejemnem izpitu začel študirati na visoki šoli za glasbo v Münchnu v razredu prof. Eberharda Marschalla.

Leta 2001 in 2004 je prejel prve nagrade na regijskem in državne tekmovanju TEMSIG, leta 2002 na hrvaškem državnem tekmovanju v Dubrovniku z najvišjim številom točk. Zmagal je tudi v konkurenci vseh inštrumentov v Povolettu leta 2003. Med študijem pa je bil leta 2009 drugonagrajenec tekmovanja nemških visokih šol za glasbo v Detmoldu.

Do sedaj je igral v najboljših koncertnih dvoranah kot so Wiener Musikverein, Concertgebouw Amsterdam, KKL Luzern, Royal Albert Hall London, Milanska Scala, Herkulessaal München in z velikimi dirigenti kot so Franz Welser – Möst, Bernard Haitink, Daniel Harding, Charles Dutoit, Mariss Jansons, Andris Nelsons, Bruno Weil, Zubin Mehta in Jonathan Nott. Muziciral je z glasbeniki, kot so Stefan Schilli, François Leleux, Marco Postinghel, Andras Adorjan, Wolfgang Gaag, Johannes Hinterholzer.

S posebnim povabilom je bil leta 2009 solo fagotist mladinskega orkestra Gustav Mahler, istega leta je postal član orkestrske akademije simfoničnega orkestra bavarskega radia. Od 2011 je solo fagotist simfoničnega orkestra Hof.

Andrej Žust

Andrej Žust (1984) je končal nižjo glasbeno šolo v rodnem Logatcu pri prof. Janezu Polancu. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Metodu Tomacu in nato študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Jožetu Faloutu in prof. Boštjanu Lipovšku. Svoje znanje je izpopolnjeval pri priznanih profesorjih (Hermann Baumann, Radovan Vlatković, Froydis Ree Wekre). Dve leti je bil štipendist prestižne Karajan akademije Berlinskih filharmonikov (2009 – 2011).

Kot solist je trikrat zmagal na državnem tekmovanju mladih glasbenikov v letih 1996, 1999, 2001. Tega leta je prejel absolutnih 100 točk. Na mednarodnem tekmovanju v Udinah (Italija) je poleg prve nagrade prejel še dve posebni nagradi in bil proglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja. Kot komorni glasbenik je na državnem tekmovanju komornih skupin leta 2004 zmagal s kvartetom rogov, leta 2006 s pihalnim kvintetom. Leta 2006 je bil četrfinalist na prestižnem tekmovanju ARD s pihalnim kvintetom Savitra, nazadnje pa je bil polfinalist na tekmovanju Young Talent v Bratislavi.

Andrej Žust je zelo aktiven komorni glasbenik, redno koncertira na mednarodnih festivalih po celem svetu. Kot član svetovno znanih mladinskih orkestrov Gustav Mahler (GMJO) ter Pacifiškega glasbenega festivala (PMF) je sodeloval z najbolj uglednimi dirigenti in solisti. Kot solist se je predstavil z orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom Berliner Barock Solisten, komornim orkestrom Mito, komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Zadarskim komornim orkestrom, orkestrom SNG Maribor, Ruskim državnim orkestrom, orkestrom 1B1 …

Za svoje dosežke je prejel Škrjančevo nagrado, katero podeljuje SGBŠ Ljubljana, Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani ter Beetetovo nagrado. Andrej Žust je bil dolga leta solo rogist orkestra Slovenske filharmonije, sodeloval je tudi s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z Orkestrom ljubljanske opere, od leta 2011 je član orkestra Berlinske filharmonije.

Savus/PR sporočilo

Foto: arhiv Ursus