»To ni umetnost, to je ljubezen do Zagorja,« je poudaril župan Zagorja Matjaž Švagan, ko je na tiskovni konferenci v okviru občinskega praznika predstavil izvedene projekte in tekoče aktivnosti v občini.
Med temi je izpostavil področje infrastrukture, kjer so dela izvedli ali jih izvajajo v KS Franc Farčnik, na Polju in v KS Kisovec Loke. Spomnil je tudi na pridobitve s področja družbenih dejavnosti, predvsem na selitev knjižnične enote v prostore KZ Izlake in lekarne v odkupljene prostore NLB na Izlakah.

Vozniki se bodo razveselili informacije, da naj bi sredi avgusta preplastili močno načeto regionalno cesto od Zagorja proti Bevškemu v dolžini 2.100 metrov. Nov kilometer asfalta bodo položili tudi na cesti Zagorje – Izlake. Cesta Podkum – Sopota pa naj bi bila sanirana v naslednjem letu.

Da je Zagorju mar za občanke in občane, župan večkrat poudari. Na novinarski konferenci je ob tem postregel s podatkom, da se letno v občini rodi 170 novorojenčkov. V zadnjih devetih letih je njihov prihod na svet pozdravil z osebnim pismom in denarno nagrado v skupni vrednosti pol milijona evrov. Razveseljiv je podatek, da je od 1104 brezposelnih Zagorjanov v letu 2014, letos na Zavodu za zaposlovanje registriranih manj, in sicer 889. Seveda jih veliko dela izven Zagorja. Dnevne migracije pa so porodile tudi potrebo po ureditvi parkirišča na železniški postaji. Občina Zagorje je trenutno v pogovorih s Slovenskimi železnicami, da bi na postaji uredili tudi podhod in še nekaj dodatnih parkirnih mest, je povedal Švagan.

Pridobivanje evropskih sredstev je po novih finančni perspektivi odvisno od povezovanja občin s partnerji, zato tudi Zagorje išče različne povezave, je poudaril direktor občinske uprave Rudi Medved.  Trenutno je partnersko povezana v dveh projektih, in sicer prvič v čezmejnem Car-Sharing, v katerem si obeta milijon evrov, in projektu Elena, v katerem bo za sofinanciranje projektne dokumentacije pri izvedbi energijskih sanacij lahko iztržila 120.000 evrov.

Zagorjani si lahko v bližnji prihodnosti obetajo razpis za subvencije pri zamenjavi kurilnih naprav in vgradnji toplotnih črpalk, ki bo povezan z razpisom Eko sklada. Kolikor bo za investicijo namenil sklad, toliko naj bi prispevala tudi občina.

Na Klančiše, kjer je novinarska konferenca potekala, je ekipa Občine Zagorje pripeljala tudi električni skuter, ki ga bo Občina Zagorje izžrebala za nagrado na Zagorski noči, 6. avgusta, okrog 23. ure na prizorišču pred gasilskim domom. Nagrado bo prejel eden od občanov, ki je sodeloval v anketi o celostni prometni strategiji občine.

Da je skuter v dobri formi, je s testno vožnjo po travniku pred lovsko kočo v sproščenem delu druženja pokazal Ivo Vrtačnik, vodja oddelka za gospodarske javne službe na Občini Zagorje.

Občina Zagorje ob Savi pa bo namensko opremljeno motorno kolo na električni pogon poklonila tudi Policijski postaji Zagorje. Predaja bo predvidoma 14. avgusta. Zagorski policisti ga bodo uporabljali kot prvi v Sloveniji.

Tatjana Polanc Kolander