V eni izmed bolj smešnih kratkih zgodb F. Scotta Fitzgeralda, “Glava in ramena”, se genij zaljubi v igralko. Dogajanje in morala zgodbe v tem primeru niti nista pomembna. V kratkem odlomku pa zgodba govori o konceptu, o katerem je vredno razmisliti.

Foto Joseph Rosales na Unsplash

V eni izmed  kratkih zgodb F. Scotta Fitzgeralda, “Glava in ramena”, se genij zaljubi v igralko.

Dogajanje in morala zgodbe v tem primeru niti nista pomembna. V kratkem odlomku nas avtor nagovori z naslednjim razmišljanjem:

“Bil sem eden tistih otrok z neusahljivimi ‘zakaj’ vprašanji. Hotel sem vedeti, kako se kolesa vrtijo. Moj oče je bil mlad profesor ekonomije na Princetonu. Vzgojil me je, da je na vsako moje vprašanje, odgovoril po najboljših močeh.”

Zakaj otrok’ – čudovit izraz! A ni to tisto, kar poskušamo vzgojiti? O tem, kako vzgajati radovednega otroka, smo že govorili. In to je sestavni del tega. ‘Zakaj otrok’ ni zadovoljen z običajnimi preprostimi razlagami o stvareh.

Ne le da želi videti, kako se kolesa vrtijo, želi vedeti, zakaj, želi vedeti, kako, želi vedeti, od kod so sploh prišla.«

Je to lahko nadležno? Vsekakor. Nadležno za nas odrasle, ki smo vsak s svojimi mislimi vpeti v vsakodnevno življenje.

Ti nezaustavljivi »zakaji« jih lahko celo spravijo v težave. Toda radovednost je boljša od malodušja, nadležnost pa boljša od nevednosti.

To navado morate zasejati. Poskrbeti morate, da jo tudi zalivate – in se potruditi, da je nikoli ne zatrete, zgolj zato ker ste utrujeni ali se vam zdi vprašanje neprimerno.

Čim več vprašanj postavljajo, tem bolje. Ne samo za njihov razvoj, ampak za naše skupno življenje, za našo prihodnost, saj jih ta radovednost žene naprej.

(Povzeto po Ryanu Holidayu)
Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb