četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Tla niso onesnažena

Občina Trbovlje je pri Regionalnem tehnološkem centru Zasavje naročila analizo tal v okolici enot Vrtca Trbovlje. Država namreč pripravlja novo uredbo za tla, ki bo otroška igrišča obravnavala kot posebno, bolj občutljivo rabo tal in uredila tudi ukrepanje v primeru preseganj. V Trbovljah so se za analizo odločili zaradi nedavnih raziskav v nekaterih drugih občinah.
V tleh so analizirali težke kovine, kot so arzen, kadmij, celotni krom, baker, nikelj, svinec, cink, kobalt, molibden in živo srebro. Analiza je pokazala, da kritične ter opozorilne vrednosti vsebnosti težkih kovin v njih niso presežene, torej ne predstavljajo posebnega tveganja za zdravje. V Vrtcu Trbovlje tudi jamčijo, s potrdilom dobavitelja, da je mivka v peskovnikih ustrezne kvalitete. Peskovniki so v času, ko se ne uporabljajo, pokriti, kljub temu pa mivko na dve leti dopolnjujejo z novo.

Vzorčili so tudi potok Trboveljščico in sicer glede vsebnosti arzena in antimona. Analize so pokazale, da so vrednosti obeh elementov pod mejnimi.

»Veseli nas, da so bile z rezultati analiz naše skrbi ovržene,« pravijo na Občini Trbovlje, »kar pa ne pomeni, da onesnaženosti tal ne bomo spremljali tudi v prihodnje.

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor