Jožeta Ovnika najbolj poznamo po njegovih slikah. Slikanje, pravi, je zanj meditacija, ko podoživlja nekdanje dni, mamine roke, ki mesijo kruh, zdi se mu, da vonja omamni vonj kruha iz krušne peči. V drugi polovici dvajsetega stoletja so naši slikarji Rijavec, Mavc, Hočevar, Meglič, Knez, Kopitar idr. postavili nekakšen standard, kako umazan in zaprašen kraj naslikati, da je lep. Ovnik je šel po svoji poti, ki mu je dala poseben pečat in prepoznavnost. Trbovlje upodablja na svojih slikah, saj trdi, da je mesto od Save do Gabrskega arhitektonski muzej brez primere.
Rad ima svoj rojstni kraj, zato se je vrnil iz Velenja in si tu ustvaril družino. Pove, da si ne predstavlja drugih staršev, kot očeta rudarja in mame gospodinje na Tereziji. Trdi, da imajo ljudje, ki so prišli v naše rudarske kraje, poseben DNK, ki sega v čas po letu 1804, ko so iskali boljši kos kruha. Prišli so iz različnih krajev, vsakdo je govoril svoj jezik, a ljudje so se počasi asimilirali in pustili zdravo jedro. To naj bi bila podlaga, da danes ne čutimo ogroženosti ob preseljevanju migrantov, ki si želijo v Evropo. Poudaril je, da se vsi, ki so nekaj časa živeli tu, radi vračajo in čutijo pripadnost krajem in sokrajanom. Med sabo so bili ljudje solidarni in prav to je bila podlaga preživetju.

Njegove neobjavljene pesmi so nastale na enak način kot slike. So preproste, piše jih počasi, nastajajo iz ljudskih resnic, ki jih vpleta v rime. Eno samo misel razprede v pesem. Tako je nastala tudi pesem Osmojena receptura, ki je nekakšen slavospev ženi, ki je odlična kuharica in dobro skrbi, da ni nikoli lačen. Kritiziral je referendum, ker je računal, kaj bi se z denarjem za izvedbo lahko naredili koristnega. Trdi, da referendumi žalijo volivce.

Čeprav je bil večer posvečen pesmim, se je dotaknil tudi ekologije in trboveljske cementarne. Po duši je, pravi, »zelen«, saj ljubi naravo in se jezi nad onesnaževanjem. Njegovim pesmim je prisluhnil tudi pesnik Vlado Garantini in ob tem dejal, da ni vedel zanje, čeprav sodelujeta. Tako on kot Aleš Leko Gulič, ki se je z Jožetom Ovnikom pogovarjal, pa nista dobila zagotovila, da bo to tudi res storil.

Irena Vozelj