V jami Premogovnika Velenje so že leta 1990 začeli vgrajevati varnostno-tehnološki informacijski sistem, ki je sestavljen iz procesnega dela angleškega proizvajalca Transmitton in napajalnega dela slovenskega proizvajalca Varnost iz Zagorja. »Sistem je vseskozi uspešno deloval in še vedno deluje,« pravijo v Premogovniku Velenje, »tudi zahvaljujoč rednemu in zanesljivemu vzdrževanju.« A zaradi težav pri zagotavljanju rezervnih delov so se pred leti odločili, da zamenjajo vseh 35 postaj, ki delujejo v jami.

»Na trgu je bilo nekaj ponudnikov, ki pa niso ustrezali našim zahtevam,« pravijo v Premogovniku Velenje, »najboljšo tehnično rešitev nam je podal slovenski proizvajalec Tevel iz Kisovca, ki izdeluje opremo za rudnike.«

Koncept, ki so ga zastavili, je zahteval predvsem čas zaradi izdelave in certificiranja novega napajalnika za krmilnik in optični pretvornik. Tako so Velenjčani pri razvoju in konstruiranju nove opreme ves čas sodelovali s strokovnjaki iz Tevela in bodo, pravijo, po nekajletnem uspešnem delu dobili tudi končni izdelek. Gre za jamske postaje z imenom Digitrans 2200, grajene v protieksplozijski zaščiti, prilagojeni jamski atmosferi s povišano vsebnostjo metana. V jamo Premogovnika Velenje jih bodo začeli vgrajevati še v letošnjem letu.

TPK