Hitro in zanesljivo računanje je tekmovanje, ki ga zvajajo s pomočjo računalniškega programa prek interneta. Program je namenjen vajam in tekmovanju. Tekmovanje je 11 let potekalo pod okriljem Zavoda RS za šolstvo, ko je to z njim prenehalo, so ga v svoje okrilje vzeli na OŠ Litija. Za izvedbo tako že drugo leto skrbijo Alen Divjak z OŠ Litija, Barbara Fir z OŠ Metlika in Sonja Malnarič z OŠ Loka Črnomelj.

Tekmovanje, ki se ga udeležijo najbolj vztrajni in hitri računarji, poteka najprej v treh krogih na daljavo. Tekmuje lahko vsak, od doma ali v okviru šole, ki jo obiskuje. Nato sledi tekmovanje v živo na eni izmed šol, kjer se zberejo najboljši iz cele Slovenije. Udeleženci tekmujejo v svoji starostni skupini: štiri so namenjene osnovnošolcem, ena srednješolcem in ena odraslim.

Trije krogi na daljavo so tokrat potekali novembra in decembra lani, državno tekmovanje v živo pa 3. februarja na OŠ Litija. Udeležilo se ga je 68 tekmovalcev v vseh starostnih skupinah, ki so se med seboj pomerili v peteroboju. Tekmovalce sta pozdravila ravnatelj Osnovne šole Litija Peter Strle in podžupanja Občine Litija Lijana Lovše. Po nagovorih je sledil recital Srce je pravičen sodnik mentorice Jane Štojs. Zatem je vodja in predsednik tekmovanja Alen Divjak dal še zadnja navodila udeležencem in tekmovanje se je začelo.

Med udeleženci ni bilo Zasavcev, so se pa odlično odrezali Litijani. Med odraslimi je bil drugi Litijan Rok Markelc, Katarina Lapornik iz 5. razreda OŠ Litija je osvojila peto mesto, med osmošolci in devetošolci pa so bili Gaj Juvan šesti, Florijan Kadunc deveti in Tilen Medved deseti,.

Ob razglasitvi rezultatov so bili vsi tekmovalci deležni drobne pozornosti.

ZT