V Evroparku Zagorje so se prvi tekači Rudarskega maratona začeli zbirati že ob 9. uri. Prevzeli so štartne številke, majice in darila, ki jim jih je pripravil organizator ob pomoči pokroviteljev. Jutranji dež je do takrat že ponehal in ob glasbi so se lahko začeli ogrevati na prizorišču Evroparka.
Cestne zapore in usmerjanje so imeli pod nadzorom prijazni zasavski policisti in gasilci. S tekači je prišlo tudi nekaj spremljevalcev, ki so navijali za svoje favorite.

Malo pred 11. uro sta tekače v Evroparku pozdravila župan Hrastnika Miran Jerič in župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan. Na startno prizorišče je prišel tudi direktor RTH dr. Janez Žlak, tekačem pa je Borut Flisek dal še zadnje napotke za tek v jami, kjer sta čelada in naglavna lučka obvezni. Ob 11. uri so se tekači postavili pred startni lok Športne unije Slovenije in skupaj z županoma odštevali sekunde do starta. In potem so se pognali čez startno preprogo svojemu rezultatu in atraktivni tekaški preizkušnji naproti.

Tekači so se povzpeli čez Slačnik v Trbovlje. Na vrhu Slačnika jih je čakala prva okrepčevalnica z vodo, nato so tekli dalje do Sušnika, mimo cementarne in po levem bregu Save do vhoda v rudnik. Tam so se ponovno lahko okrepčali, obvezno pa so si morali na glavo povezniti čelado in naglavno lučko. Na progi v jami so jih pozdravili tudi čisto pravi knapi. Po petkilometrskem rovu so prvi tekači, ki so tekli na 10-kilometrski progi pritekli na cilj.

33 tekačev je tek nadaljevalo po progi, ki jih je vodila po Poti Josipa Brinarja v Hrastniku do Studenc in rudniškega dnevnega kopa, kjer je stala Elesova okrepčevalnica. Tekači so prečkali gozd in se spustili čez Žabjek do Ajnezrja, kjer so oziroma še bodo ponovno vstopili v jamo. Vsi tekači namreč ob 13. uri še niso bili na cilju.

Na Rudarskem maratonu je bilo prijavljenih 133 tekačev iz vse Slovenije in seveda tudi Zasavja. Od tega 89 moških in 44 žensk. 31 tekačev (20 moških in 11 žensk) je izbralo daljšo, 21-kilometrsko progo, ostali desetko.

Objavljamo le nekaj prvih fotografij s starta in cilja. Fotogalerija bo objavljena na www.rudarski-maraton.si in na FB strani Rudarskega maratona. Tam bodo objavljeni tudi rezultati.

Zasavc.net in Zasavski tednik sta glavna medijska partnerja Rudarskega maratona, ki ga Zavod Savus uresničuje z zvestimi partnerji. Rudarski maraton podpirajo: Občina Zagorje ob Savi, Občina Trbovlje, Občina Hrastnik, Rudnik Trbovlje-Hrastnik, Eles, Plinovodi, Spekter, Thermana Laško, Terme Resort, Steklarna Hrastnik, Hiša okusov Pr’ Čop, Rudis, Vzajemna, Pošta Slovenije, Rent-a-car Juvan, Avrigo, NLB, Pivovarna Laško, A1 Nutrition, Avtotehna Vis in Mahkovic, Lekarna Pušnik, Pivovarna Knap, Elektro Ljubljana, Forstek, Delavska hranilnica, Mercator in K-M@RK.

ZT

Prejšnji članekVizualizacija proge
Naslednji članekRudarski maraton 2017 uspel