sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Tekači po rudarsko

V Evroparku v Zagorju je bilo pestro že ob osmih zjutraj. Treba je bilo zapreti parkirišče. Prišli so gasilci, ki so pomagali urejati promet. Okrog pol devete je glasba, ki je odmevala s prizorišča, mimoidočim že oznanjala, da to ne bo običajna nedelja. Pestro pa je bilo tudi v Hrastniku, pri upravni zgradbi RTH, kjer je organizator urejal ciljno prizorišče. Tam je nekaj partnerjev dogodka postavilo tudi stojnice s svojo ponudbo.
Tekači iz Zasavja in drugih krajev Slovenije so prevzeli štartne številke. Kdor je želel, se je lahko ogrel s plesno skupino Feniks, sicer pa je bilo v zraku čutiti zgoščen adrenalin. Ob pol desetih se je cesta mimo Evroparka uradno zaprla. Na prizorišče so prispeli policisti, reševalna enota Rdečega križa OZ Zagorje, tam so bili tudi starodobniki kluba Magnet, ki so atraktivno pospremili tekače po progi.

Po startu ob 10. uri, ki ga je naznanil hrastniški župan Miran Jerič, so tekači tekli čez Slačnik v Trbovlje, pri bivši separaciji so zavili v Savski rov. Tekači so potem več kot pet kilometrov pretekli pod zemljo. Tek so zaključili v Hrastniku. Tekači na 21 km so odtekli še en krog preko rudniških površin med Hrastnikom in Trbovljami in se na Ajnzerju v Trbovljah ponovno spustili v jamo. Potem pa še 5 km po rudniku do cilja v Hrastniku. Na cilju so se okrepčali z rudarskim golažem. Na prireditvenem prostoru na cilju so razstavljavci predstavljali svojo raznovrstno ponudbo, tekače pa je na startu in cilju pozdravljal jamski škrat Perkmandeljc.

Nekateri so na cilj prišli z odrgninami, zgodilo se je, da je v jami komu nagajala naglavna svetilka. Večjih poškodb ni bilo, za utrujene mišice so na cilju poskrbeli reševalci in maserka Petra Šmid.

»Noro,« so tekači zasoplo komentirali tek, ko so pritekli čez ciljno črto. »Vsaka čast! Kakšen teren! Super izkušnja!«

Trboveljčanka Teja Perme, ki je na cilj 10-km teka pritekla druga, je bila prvič v jami, kot večina drugih tekačev. »Bilo je odlično, hladno,« je povedala. Spet druga tekmovalka, sicer Izlačanka, je povedala: »To je bila nepozabna izkušnja. Tekla sem očetu na čast, ki je bil rudar.« Zagorjan Matej Strgaršek v jami ni bil prvič, je pa prvič tekel v njej. »Temperatura je super, podlaga malo manj, ker ni ravna, ampak to moraš vzeti v zakup.«

Trboveljčan Martin Račič je prav tako pohvalil temperaturo v jami, ki je bila pravi balzam po vročini, ki jo je čutil na progi čez Slačnik. Najstarejši udeleženec, 74-letni Franc Fajfar iz Kisovca, je med 48 tekači na 10 kilometrov dosegel 37. mesto, a je bil zadovoljen. V jami je zaslužil penzion, je povedal, zdaj pa jo je še pretekel. Z izkušnjo in progo je bil zadovoljen tudi Zagorjan Andraž Magdič, ki preprosto rad teče in se je brez večjih priprav uvrstil na 12. mesto. Sabina Korbar in Tadeja Bartol sta jamatlonki, tokrat pa sta šli tudi teč in bili zadovoljni. »Še več takšnih prireditev,« sta se strinjali. Matjaž Manfredo je bil v jami četrtič. »Bo treba poskusiti ponovno,« je rekel na cilju.

Sicer je od 104 prijavljenih na Rudarskem maratonu teklo 87 tekačev. Od tega je na 21 kilometrov teklo 6 žensk in 11 moških, na 10 kilometrov pa 22 žensk in 48 moških.

Prvo mesto si je med ženskami na 21 kilometrov pritekla Mojca Markič z Jezerskega. Bila je navdušena nad Zasavjem in organizacijo prireditve, nad prijaznostjo osebja na kontrolnih točkah in okrepčevalnicah. Obljubila je, da se bo na Rudarski maraton vrnila tudi prihodnje leto.

Med moškimi na 21 kilometrov je slavil Dušan Podlogar z Bleda. Tudi on na cilju ni skoparil s pohvalami. V Zasavju je bil prvič in je navdušen. Kot ljubiteljskemu jamarju mu je podzemni svet poznan, a tek – je rekel – to je pa nekaj drugega, tu in tam je noga tudi malo zavila.

Pri ženskah na 10 kilometrov je zmagala domačinka Karmen Podmenik z Marnega v Hrastniku. Teče za razvedrilo, tek je ocenila za nekaj čisto posebnega, pa ni bila prvič v jami, saj se je udeležila že tudi jamatlona.

Domačin je zmagal tudi med moškimi na 10 kilometrov, in sicer triatlonec, Hrastničan, Denis Šketako. Takole je povedal na cilju: »Tek je bil super. Res je šlo navzdol malo težje, ker moraš krajšati korake, da ne izgubljaš tempa. Najtežji del je, dati pred vstopom v rudnik čelado iz nahrbtnika in jo nadeti. Ampak v jami je odlična temperatura in sem razmišljal, da bi kar ostal v njej. Vsem tekačem bi priporočil, da preden se udeležijo Rudarskega maratona, pridejo na jamatlon. Tako da vidijo, kakšno je stanje v jamah, kaj jih čaka. Drugače pa, vse super.«

Najboljši trije tekači v vseh štirih kategorijah so prejeli pokale, ki so jih izdelali steklarski mojstri Steklarne Hrastnik, in nagrade partnerjev. Celotni rezultati so objavljeni na www.rudarski-maraton.si. Več o proglasitvi pa si lahko preberete tukaj.

POVEZAVA DO FOTOGALERIJE.

Tatjana Polanc Kolander

Isti avtor