Po celem svetu 8. maja organizacije Rdečega križa pripravijo številne dogodke, s katerimi predstavijo svoje poslanstvo in delovanje, saj je to dan Rdečega križa. V Sloveniji bo Teden Rdečega križa letos potekal od 8. do 15. maja, ko bodo krajevne organizacije Rdečega križa pripravile številne aktivnosti.

Hrastniški prostovoljci bodo v tem tednu v trgovinah Mercator-blagovnica in Spar za socialno šibkejše in ogrožene sokrajane zbirali prehranske izdelke z daljšim rokom trajanja ter higienske potrebščine. Trboveljski prostovoljci pa bodo donacije zbirali v soboto, 13. maja, v Mercatorjevi poslovalnici Hit market.

Osmega maja 1828 se je v Ženevi rodil švicarski mirovnik in humanist, dobitnik prve Nobelove nagrade za mir ter ustanovitelj Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca Henry Dunant. Prav njegov rojstni dan je bil leta 1948 razglašen tudi za Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

V letošnji poslanici je predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž zapisala: »Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in iz leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo #izsrca. Vsako srce ima svoj utrip, svoj ritem, svojo smer, po kateri se ravna. Srca vseh nas bijejo za ljudi. Bijejo s srci več tisoč prostovoljcev Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Sloveniji in več milijonov po celem svetu. Bijejo s srci vseh tistih, ki potrebujejo našo pomoč. Večen izziv ostaja, kako v nekaj vrsticah strniti vse tisto, kar delamo? Ali hvala, iskreno in #izsrca, zadostuje? Ali zaobjame vso humanost, ki jo nosite v svojih srcih? Vi, vsi vi – člani, prostovoljci, strokovni sodelavci, kolegi drugih humanitarnih organizacij, sosedje, naključni mimoidoči, včasih celo opazovalci, največkrat pa kar akterji, ko je treba pomagati reševati stiske ali pa celo življenja, ste pomembni. Vsak od vas je nepogrešljiv člen v mreži humanosti, solidarnosti in človekoljubja, ki jo pletemo in tkemo, širimo in krepimo.«

Savus

Foto: FB RK Slovenije