Migracije so del našega vsakdana. V zadnjih letih prihaja k tudi v Zasavje vse več tujih državljanov iz drugih evropskih in neevropskih držav. Zasavska ljudska univerza si prizadeva premagati jezikovne, kulturne in socialne ovire z ponudbo različnih tečajev, eden od njih je Začetna integracija priseljencev.

Gre za javnoveljavni program, ki je brezplačen za tujce, ki prihajajo iz tretjih držav. Od jeseni poteka poučevanje slovenščine kar v štirih skupinah, dveh v Zagorju in dveh v Trbovljah. Vodijo ga izkušene in izjemno srčne predavateljice Sonja Lukančič, Sonja Gutman, Katja Podbregar in Tina Polajnar.

Vsaka skupina prinaša edinstveno dinamiko in kulturo, kar prispeva k bogastvu izkušenj za vse udeležence. Udeleženci so zadovoljni s programom, saj pridobivajo ključne jezikovne veščine, razširjajo socialno mrežo in se bolje vključujejo v lokalno okolje. Udeleženci redno in vestno prihajajo na tečaj, in dobro napredujejo. Povratne informacije so zelo pozitivne, kar je njihova motivacija in spodbuda za naprej.

Strinjajo se, da je tečaj uporaben in koristen ter jim pomaga pri vključevanju v slovensko družbo in jim olajša vsakdanje življenje. Pred njimi je še kar nekaj ur programa, ki jih bodo z veseljem in vedoželjnostjo obiskovali, se učili, razširjali besedni zaklad, vadili govorjenje in pisanje ter na koncu program uspešno končali. Zdajšnjim udeležencem želimo čim lažje učenje in čim hitrejšo integracijo v trenutno okolje.

V preteklem letu smo na ZLU izpeljali 12 tečajev slovenščine, vključili 132 priseljencev in opravili 570 ur pouka. Za opravljanje izpitov se je zanimalo preko 60 kandidatov. Spomladi pa začnemo z novimi skupinami.

Tina Polajnar

Foto: Tina Polajnar


 

Prejšnji članekGasilci so posredovali
Naslednji članekAsfaltiranje ceste v Trbovljah